Geïntegreerd telen van spruitkool
Integrated Crop Management
Als coöperatie ziet CZAV het als haar taak telers mee te nemen in nieuwe strategieën. Waar in het verleden het onderzoek en de adviezen vooral waren gericht op chemie, is er al jaren geleden ingezet op geïntegreerde schema’s die passen binnen Integrated Crop Management: ICM-strategieën. Spruitkooladviseurs Jelle Knibbe en Emiel Noordermeer zijn al jaren betrokken bij de nieuwste ontwikkelen in de teelt van spruiten. Er zijn veel technische vooruitgangen, maar we zien ook innovaties vanuit de telers. De sector probeert met elkaar vooruit te gaan en dit doen we onder anderen op het spruitkoolplatform in Mijnsheerenland.
Mechanische onkruid bestrijding
Zo lang men spruiten teelt, wordt er al gebruik gemaakt van mechanische onkruidbestrijding. Enerzijds tegen het onkruid, maar misschien nog wel belangrijker voor de stevigheid van de spruitenplant. Deze worden stevig aangeaard bij de laatste keer schoffelen, zodat ze niet omvallen. Door de opkomst van bodemherbicide en contact herbicide is de onkruidbestrijding makkelijker geworden. Noordermeer vertelt: „De laatste jaren adviseren wij steeds minder om bodemherbicide te spuiten. De schoffeltechniek gaat door met camera’s en ook kun je in een vroeg stadium al veel bereiken met een wiedeg. Afgelopen voorjaar was het met alle regen wel een uitdaging om op tijd te schoffelen, zeker voor grote telers. Daarom zal het in mijn ogen altijd een combinatie blijven van chemie en mechanisch.”
Samen sta je sterker
Door intensieve begeleiding vanuit CZAV zien we dat telers meer bewust met de teelt omgaan. Spruiten telen is een uitdaging en daarom bezoeken wij alle percelen iedere 2 weken om de ziektedruk en schimmeldruk goed te monitoren. Ook tellen wij op een 15 tal locaties koolmot, koolvlieg en trips invlieg. Hiermee hebben de klanten van CZAV voor het zuidwestelijk gebied een goed beeld wat de invlieg van de verschillende insecten is. Op basis van de druk van de insecten in de vallen en het scout werk op het veld wordt er advies gegeven. „Er wordt met dure middelen gespoten, daar wil je wel het juiste advies bij geven. Dat kan alleen door intensief de percelen te scouten”, zegt Noordermeer.
Spuittechniek
Spuittechniek is in spruiten cruciaal. Ook hier zien we door de opkomst van Wingsprayer, luchtzak en verlaagde spuitboom hoogte een grote plus. „Belangrijk in spruiten is om onderin het gewas te komen”, vertelt Knibbe. „Dit kan alleen door met een grove druppel en veel water te spuiten.” Door de opkomst van Wingsprayer waren wij hier wel wat terughoudend mee. Wingsprayer staat bekend om de fijne druppel, maar met de juiste dop aan de Wing zien we hier toch in verschillende proeven en praktijk percelen goede resultaten mee. Verschillende telers hebben afgelopen jaar geïnvesteerd in een luchtzak, aan de boom van de spuit of in de boom van de spuitmachine. Het afstellen van de lucht toestroming komt heel nauw. Afgelopen jaar op het spruitkoolplatform kwam deze techniek er niet geweldig uit. Echter, in de praktijk met de juiste instellingen zien wij als CZAV hier wel goede resultaten mee. „Al deze technieken zijn duur, maar als we ervoor kunnen zorgen dat iedere spruit verkoopbaar wordt, verdient een teler het op langer termijn terug.”