
Topbodem: kritisch op organische stofaanvoer

Organische stof aanvoeren gebeurt onder andere via organische mest, gewasresten en groenbemesters. Zeker binnen het huidige mestbeleid is aanvoer van extra organische stof geen sinecure, het vraagt speciale aandacht en strategische keuzen. Laat dit aspect duidelijk meewegen als u de komende periode met het bemestingsplan voor 2015 aan de gang gaat.
Bewuste keuze type organische mest
De verteerbaarheid van organische stof in mest, in gewasresten en groenbemesters varieert sterk. Zo verteert varkensmest in de eerste jaren zeer snel, de lange termijn bijdrage aan de organische stof in de grond is daardoor laag.Rundveedrijfmest verteert een stuk langzamer en is in kader van organische stof opbouw een betere keuze. Compost is het voorbeeld van een product dat tijdens het productieproces als het ware is voor verteerd en daarom alleen nog maar langzaam verterende organisch stof bevat. Een makkelijke bron van organische stof zijn de gewasresten. In dit kader is het advies om bijvoorbeeld komend jaar toch eens het hakselen en achterlaten van stro in uw planvorming mee te nemen.
Hulpmiddel
Om u te helpen de organische stof situatie op uw bedrijf beter inzichtelijk te maken, te onderhouden en te verbeteren is de nieuwe NutriNorm Bemestingsplanner een handig hulpmiddel. U kunt hiermee heel makkelijk de bodemvruchtbaarheidseffecten doorrekenen bij diverse bouwplannen en u ziet daarnaast in één oogopslag het effect van bijvoorbeeld compostaanvoer of de teelt van groenbemesters. Voor meer informatie: NutriNorm Bemestingsplanner op http://www.nutrinorm.nl/nl-nl/berekeningen/bemestings-planner.
> Meedoen aan Topbodem? http://www.akkerwijzer.nl/topbodem/meedoen
Topbodem is een bodemkennis- en -managementcompetitie voor akkerbouwers en is een initiatief van Agrio (o.a. vakblad Akker en Akkerwijzer.nl) en BLGG AgroXpertus. Door mee te doen vergroten akkerbouwers hun kennis over de bodem en leren ze hoe percelen van andere telers in elkaar steken. En het belangrijkste: hoe het management achter die gezonde bodem er uit ziet.
Tekst: OCI Agro
Beeld: Jorg Tönjes