'Verbod neonicotinoïden niet mogelijk'
Jesse Klaver van GroenLinks en Eric Smaling van de SP verwezen naar een artikel in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature, dat een correlatie aantoont tussen het gebruik van neonicotinoïden en het verdwijnen van weidevogels. Volgens hen moet op grond hiervan het gebruik van deze middelen worden verboden.
Dijksma haalde echter het Ctgb aan, dat in een reactie had gesteld dat een correlatie nog geen causaal verband betekent. Verder betreft het Nature-onderzoek een tijdvak van een aantal jaar geleden; sinds die tijd heeft de overheid maatregelen genomen die het gebruik van neonicotinoïden al hebben teruggebracht.
'We moeten eerst het effect van die maatregelen bestuderen', vond de staatssecretaris. Op de opmerking van Klaver dat het gebruik van de middelen maar met 15 procent is afgenomen, reageerde ze: 'Ja, maar dat is wel 15 procent die direct gerelateerd is aan bijensterfte.'
Professoren en ooievaars
Smaling, in het dagelijks leven hoogleraar Duurzame Landbouw in Enschede, vond de nadruk op het ontbreken van bewijs voor causaliteit onnodig. 'Als er een duidelijke correlatie is, dan kun je daar beleid op maken', stelde hij. Dit was tegen het zere been van SGP'er Elbert Dijkgraaf, die tevens hoogleraar Economie in Rotterdam is. 'Er is een sterke correlatie tussen de afname van het aantal ooievaars sinds 1960 en het dalende geboortecijfer', stelde hij. 'Maar toch kunnen we daaruit niet concluderen dat baby's door de ooievaar worden gebracht.'
Actieplan
Esther Ouwehand dacht dat er juridisch wel mogelijkheden zijn om actie te ondernemen zonder het wetenschappelijk bewijs dat definitief een causaal verband aanduidt, af te wachten. Zij presenteerde een actieplan (ook te vinden op de PvdD-site) waarin ze aangeeft dat de wet wel ruimte geeft om de gewasbeschermingsmiddelen nu al te verbieden. Dijksma zegde toe het plan te bestuderen en daar namens de overheid een reactie op te geven.