Organische stof groenbemester vergelijken
Op een topbodem mag de teelt van een groenbemester niet ontbreken, stellen de experts van OCI Agro. Deze draagt bij aan de bodemstructuur, de organische stofvoorziening en in een aantal gevallen aan de vermindering van aaltjes. Daarnaast binden ze stikstof uit bodem en, in geval van een vlinderbloemige groenbemester, ook stikstof uit de lucht. Afhankelijk van teeltdoel en grondsoort zijn veel groenbemesters inmiddels ondergewerkt, de rest volgt in het voorjaar.
Afbraak
Per jaar wordt 1 tot 5 procent van het bodem-organische stof afgebroken. Omgerekend komt de gemiddelde jaarlijkse afbraak op bouwland neer op ongeveer 2000 kilo organische stof per hectare. Om in ieder geval het organische-stofgehalte in de bodem te handhaven, moet de gemiddelde aanvoer van effectieve organische stof per hectare per jaar van een rotatie gelijk zijn aan de hoeveelheid bodem-organische stof die jaarlijks wordt afgebroken. Effectieve organische stof is de hoeveelheid organische stof die één jaar na toediening nog over is in de bodem en dan deel uitmaakt van de bodem-organische stof.
Vuistregels
Hoeveel stikstof komend teeltjaar beschikbaar is voor het volggewas en het tijdstip waarop hangt af van een aantal factoren. Van invloed is de verteringssnelheid van de groenbemester, de grondsoort, vorstgevoeligheid van de groenbemester, het inwerktijdstip en het volggewas. Bladrijke groenbemesters met een lage C/N-verhouding verteren snel en de vrijkomende stikstof zal gedurende de winter voor een deel verloren gaan. Gewassen met een hoger drogestofgehalte en een hogere C/N-verhouding daarentegen verteren langzamer en zullen voor een groter deel beschikbaar komen aan het volggewas. Om een inschatting te maken is er een aantal vuistregels:
- Niet-vlinderbloemige groenbemesters: 40 procent van de N in de bovengrondse delen komt beschikbaar bij onderwerken in de herfst en 50 procent bij onderwerken in het voorjaar. Omgerekend is dit een gemiddelde nalevering van 15 tot 40 kilo stikstof per hectare.Vlinderbloemigen: 75 procent van de N in de bovengrondse delen komt beschikbaar bij onderwerken in zowel de herfst als in het voorjaar. Dit hogere percentage komt omdat bij vlinderbloemigen met name de ondergrondse delen in verhouding veel N naleveren. Omgerekend is dit een gemiddelde nalevering van 30 tot 60 kilo stikstof per hectare. Een goede ontwikkelde wikke kan na onderwerken in het voorjaar zelfs nog wel 90 kilo naleveren.
- Topbodem is een bodemkennis- en -managementcompetitie voor akkerbouwers en is een initiatief van Agrio (o.a. vakblad Akker en Akkerwijzer.nl), BLGG AgroXpertus, OCI Agro en Sibelco. Door mee te doen vergroten akkerbouwers hun kennis over de bodem en leren ze hoe percelen van andere telers in elkaar steken. En het belangrijkste: hoe het management achter die gezonde bodem er uit ziet.
Lees meer over topbodem op de internetpagina www.topbodem.nl. Opgeven voor deze wedstrijd rond bodemkennis en bodemmanagement kan via http://www.akkerwijzer.nl/topbodem/meedoen.
Tekst: OCI Agro
Beeld: Jorg Tönjes