Diesel en veevoer uit koolzaad op boerenerf

De 'fabriekjes' blijven in handen van TCE Go Four. Dat heeft volgens Van der Klok ermee te maken dat hij afspraken met de douane/belastingdienst heeft over de accijns op biobrandstof. Die moet namelijk correct afgedragen worden. Daarom registreren de units exact wat er aan diesel geproduceerd wordt.
Volgens Van der Klok kunnen telers die in het initiatief stappen drie maal voordeel halen. 'Ze krijgen ten eerste een plusje op de koolzaadprijs, ten tweede komen ze onder gunstige voorwaarden aan eigen diesel en ten derde rekenen we na het seizoen nog een soort deling in de winst af', aldus de ondernemer.
De diesel wordt enzymatisch gemaakt. De brandstof is gewoon geschikt voor alle dieselmotoren, net als gewone diesel. Liefst moeten productie en afzet dicht bij elkaar liggen. Een installatie moet volgens de ondernemer liefst koolzaad betrekken uit een cirkel van 10 kilometer rond de unit en ook de afzet van product kan het beste dichtbij.
Van der Klok geeft een rekenvoorbeeld aan telers met belangstelling aan de tafel op de AgroExpo in Assen. Een boer die 18 ton koolzaad levert, kan daaruit 6.000 liter diesel maken. Die hoeveelheid brandstof is een besparing van 18 ton kooldioxide in de lucht. Over drie maanden is de eerste boerenversie van het fabriekje klaar. Met de dertig geplande units kan Van der Klok ongeveer 300 ton koolzaad verwerken, 9000 ton koolzaad totaal.
Meeinvesteren
Een boer die meedoet moet 10 procent meeinvesteren in de installatie, ongeveer 25.000 euro. Met dat geld haalt Van der Klok de rest van de investering binnen. Na een jaar komt het bedrag van de boer terug.
De eerste belangstellende is het Noorderdierenpark in Emmen. Zij telen koolzaad in de buurt, verwerken dat tot spijsolie voor hun horeca en diesel voor hun voertuigen en machines. De perskoek is veevoer. 'De olifanten zijn er dol op', aldus Van der Klok.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Bioproductprocessor