LEI: inkomen akkerbouw slechtste sinds 2004
De inkomensdaling bij akkerbouwers heeft volgens het LEI te maken met hoge producties per hectare van de meeste akkerbouwgewassen, niet alleen in Nederland maar in geheel Noordwest-Europa.
Dubbele prijsdaling in vollegrondsgroente
Bij vollegrondsgroentetelers wordt de stijging van de gemiddelde productie per hectare teniet gedaan door een dubbel zo grote prijsdaling, schrijft het LEI. Boomkwekerijbedrijven zien hun inkomen opnieuw dalen. Dit is vooral het gevolg van een sterke daling van de exportwaarde naar Duitsland.
In de open teelten boeken alleen de bloembollentelers door hogere opbrengstprijzen een inkomensverbetering. Met een geraamd inkomen uit bedrijf van € 100.000 per onbetaalde aje bereiken de bloembollenbedrijven het hoogste inkomen uit deze eeuw, aldus het LEI.
Totale land- en tuinbouw verdient 20% minder
Voor de totale land- en tuinbouw beraamt het LEI voor 2014 een inkomen uit bedrijf van gemiddeld € 35.000 per onbetaalde aje. Dat is een daling van 20 procent ten opzichte van vorig jaar. Dit wordt vooral veroorzaakt door een prijsdaling van de producten.
Ondernemers zijn in sterke mate afhankelijk van prijsvorming van producten. Opbrengstprijzen schommelen meer dan in het verleden en dat werkt vooral bij grotere bedrijven sterk door op het inkomen. Naast prijs bepalen ook de bedrijfsomstandigheden (grootte, ligging, verkaveling), vakmanschap, managementkwaliteiten en verschil in strategie het inkomen.
Grote verschillen tussen sectoren en bedrijven
Ook dit jaar zijn er grote inkomensverschillen tussen de sectoren en tussen bedrijven binnen een sector. Leghennenhouders schrijven weer zwarte cijfers (na het forse verlies in 2013), maar vleesvarkensbedrijven en fruittelers incasseren net als akkerbouwers een forse inkomensdaling.