‘Bewaring oogst 2014 is een uitdaging’
Hij zat precies in de strook waar 28 juli in vier uur tijd meer dan 140 millimeter regen viel. Dagenlang stond het water op het land. Vooral de aardappelen en de gele uien hadden ervan te lijden. Een groot deel van de aardappelen overleefde het niet. De Regt oogstte tientallen tonnen minder van een hectare. De rest bleef verrot of al helemaal verteerd op het land achter. De axiaalrollen op de rooier haalden de half verrotte knollen eruit. Van de uien kon hij 20 procent minder oogsten.
De Regt had verwacht dat de gewassen zich na de plensbuien wel zouden herstellen. Maar dat viel tegen. „Daar heb ik me het meest op verkeken”, zegt hij. „Ik had meer nagroei verwacht. Maar het gewas had zoveel stress door die buien dat er weinig nagroei kwam. Toen dat een beetje op gang kwam, trad al snel veroudering op. De aardappelen zijn daardoor helemaal niet grof.”
Hoge buitentemperaturen
Ook de hoge buitentemperaturen na het inschuren bemoeilijkten de bewaring. Meestal was de buitentemperatuur te hoog om goed te kunnen drogen, en om vervolgens de temperatuur van de partij met buitenlucht omlaag te krijgen. Vooral de los bewaarde fritesaardappelen waren een ‘zorgenkindje’.
Lees de reportage in het vakblad Akker dat zaterdag 20 december is verschenen
Tekst: Peter van Houweling
Beeld: Fenneke Wiepkema