'Lager watergebruik landbouw nodig'

Directeur Andy Furlong van IChemE verwacht bij een voedselproductie die in 2050 met 60 procent toegenomen moet zijn een groei van het waterverbruik met 19 procent. Vooral het westerse consumptiepatroon is volgens Furlong niet duurzaam en niet voort te zetten. Hij pleit daarom voor ambitieuze plannen om het waterverbruik met 20 procent te verminderen.
Furlong vergelijkt de uitdagingen op het gebied van waterbesparingen met die voor de klimaatverandering. Hij zegt dat de industrie zijn watergebruik moet monitoren en dat het op zijn plaats is inspanningen op het gebied van waterconservatie en duurzaam watergebruik te belonen.
Uit het rapport van IChemE blijkt dat gewassen bij irrigate slechts 5 tot 30 procent van het irrigatiewater opnemen. In de droogste gebieden zijn de verliezen het grootst. Efficiënter irrigatie kan een grote bijdrage aan waterbesparingen leveren.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Wikipedia