NAV mist in GLB soja en landschapselementen

De Jong zei dat de gezamenlijke belangenbehartigers zich met voldoende succes hadden ingespannen voor een werkbare invulling van het nieuwe GLB en de vergroening daarin. Voor de zware kleigebieden is de keuze beperkter dan elders, maar omdat verschillende graansoorten wel tellen als gewasdiversificatie en onderzaai direct telt als vanggewas vanaf de graanoogst, zouden de meeste telers uit de puzzel kunnen komen. Een andere optie in deze gebieden is de akkerrand, aldus De Jong.
De akkerbouwvakbondsvoorzitter besprak in Wieringerwerf de actualiteit met de telers. Daarbij stipte hij de ervaring van een meerderheid van de telers met oneerlijke handelspraktijken aan. 'De NAV zou hier het liefst een onafhankelijke partij voor zien die hierover kan oordelen. In de afnemersmarkt bestaat de Autoriteit Consument en Markt. Zo zouden wij graag de Autoriteit Producent en Markt erbij zien. Wij hopen vorig jaar die bal aan het rollen gebracht te hebben.'
Brancheorganisatie(s)
De NAV hoopt dat er snel ministeriële goedkeuring ligt voor de brancheorganisatie van de akkerbouw. Vanaf dat moment is het mogelijk algemeen bindende zaken te regelen en te heffen voor zaken als onderzoek. De Jong wil het liefst vlot naar dat moment, omdat het voor de vloeiende overgang van belang is en voor de onderzoeksorganisaties. Overigens zal de brancheorganisatie per productgroep verder moeten. In de praktijk levert dat een organisatie op die gericht is op graan en zetmeel, een tweede voor de suikerketen, een derde voor overige gewassen, een belangrijke dus, omdat daar aardappelen, uien en peen als belangrijke marktgewassen inzitten én als laatste is er een kleine aparte organisatie voor de vezelgewassen vlas en hennep.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes