'Fritesketen laat geld liggen met matige poters'

Van der Meer legde de telers uit dat het voor consumptietelers van belang is vooraf te weten hoeveel poters er zijn en moeten ze in de juiste maat geleverd worden. Nu zitten er wel eens te veel net over de maat. Lamb Weston Meijer maakt meerjarige afspraken met grote fastfoodbedrijven, waarin ras en lengte van de frites vastgelegd worden. Een beetje improviseren met pootafstanden is daarom geen goede optie. De afnemers willen voldoende aardappelen in de grootste lengtes hebben.
'In de afgelopen twee jaar hebben we veel overleg gehad met de toeleveranciers. Nieuw is dat we klachten via de NAK doorgeven, ook als de poters bijvoorbeeld via meerdere handelshuizen bij de consumptietelers komen. De consumptietelers willen het liefst een pootgoedprijs per hectare. Nu gaat er in de keten veel geld verloren doordat we de kwaliteit niet halen', aldus Van der Meer.
Terugkoppelen
Openheid en eerlijkheid draagt bij aan de kwaliteit, denkt de inkoper. 'Wij willen zelf geen rol in de pootgoedproductieketen, maar het moet dus wel.' Van der Meer is het eens met de telers in de zaal die zeggen dat het seizoen het meest bepalend is voor de groei van de knollen, maar de consumptietelers kiezen wel binnen die variabele omstandigheden het liefst de optimale strategie voor de fritesaardappelteelt.
De kwaliteit van de pootaardappelen die Nederlandse telers krijgen kan ook wel eens beneden de maat zijn. Van der Meer zegt dat, ook als de telers de aardappelen goed behandelen en vlot poten, de opkomst toch wel eens tegenvalt.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Lamb Weston