Alle sperziebonen van Hak biologisch geteeld in Nederland
Hak wil per 2027 alle lokale groenten en peulvruchten biologisch telen. Na de biologische boerenkool en zuurkool later dit najaar, en vorig jaar al rode bieten, is Hak van plan om in 2025 ook spinazie, velderwten en tuinbonen biologisch te telen. De overstap met de sperziebonen markeert voor de groente- en peulvruchtenfabrikant alweer een mijlpaal in het behalen van hun biologische doelstellingen.
De biologische sperziebonen worden dit seizoen onder andere in Noord-Brabant geteeld. ‘Ondanks het natte voorjaar is de teelt goed verlopen, met een geslaagde opbrengst en goede kwaliteit. De mechanische onkruidbestrijding heeft ook efficiënt gewerkt’, aldus Hak. Een extra voordeel van de sperzieboon is volgens Hak dat het een vlinderbloemig gewas is, wat betekent dat het stikstof uit de lucht kan binden en zo de bodem verrijkt.
Bonenvlieg uitdaging
De Brabantse teler Dyanne Schrauwen teelt de biologische sperziebonen van Hak dit jaar voor het eerst. Maar elk gewas kent zijn uitdagingen, zo ook de sperzieboon: de bonenvlieg is volgens Schrauwen dol op sperziebonen. ‘Ook collega-telers zien de problemen met deze insecten de laatste jaren toenemen. Het blijft interessant om oplossingen te bedenken. Zo hebben we het zaaimoment zo goed mogelijk getimed waardoor we de schade door de vlieg hebben beperkt.’
In het algemeen is biologisch telen volgens Schrauwen risicovoller en arbeidsintensiever. ‘Toch is er verandering nodig om toekomstbestendige landbouw te realiseren. Innovaties zoals robotisering kunnen hierbij helpen: dit zijn echter kostbare investeringen. Nauwe samenwerking met (telers)verenigingen kan een oplossing bieden, bijvoorbeeld door gezamenlijke investeringen mogelijk te maken.’ Volgens Hakker Joachim Nieuwhoff, (Inkoop en Landbouw), is samenwerking onmisbaar om innovatiekracht te vergroten onder telers: ‘De huidige manier van telen is niet houdbaar op de lange termijn. De risico’s worden groter, ook voor ons. Duurzaam telen gaat pas werken als de nieuwste technologieën veel worden ingezet. Bovendien vinden we dat biologisch breed beschikbaar en betaalbaar moet zijn voor een grote groep consumenten: daarom berekenen we de meerprijs van de biologische sperziebonen niet door aan de klant.’
Eigen proefboerderij
Om innovatie en duurzame landbouw verder te stimuleren heeft het bedrijf de eerste Proefboerderij geopend: een plek waar experimenten plaatsvinden op het gebied van duurzame landbouw, robotisering en digitalisering in samenwerking met de teler. Daarnaast doet Hak op de Proefboerderij onderzoek naar de lokale en biologische teelt van groente- en peulvruchtensoorten, zoals biologische velderwten, tuinbonen, boerenkool op stronk en rode kool. Hak test hiermee of gewassen die normaal alleen in specifieke regio’s worden geteeld ook in andere regio’s kunnen worden verbouwd wat de ervaringen van de teler zijn en of de risico’s beter kunnen worden gespreid.