Bladluizendruk lager dan eerdere jaren, toch is 2024 een ‘gemiddeld jaar’
Na een koud en nat voorjaar werden de temperaturen in mei beter, al bleef de regen vallen. Juni en juli bleken wisselvallig en nat, maar augustus viel op als de vijfde warmste en zonnigste maand ooit gemeten. Warme en droge periodes zorgen vaak voor een toename van bladluizen, en dat was ook dit jaar te zien met een piek in de vangsten in week 20. Deze piek kwam iets eerder dan we gewend zijn, schrijft NAK.
Vectorendruk dit jaar gemiddeld
De vectorendruk, een maat voor hoe effectief bladluizen virussen overbrengen, lag dit jaar op een gemiddeld niveau vergeleken met eerdere jaren. In week 26 zagen we wel een piek, toen er veel virusoverdragende bladluizen werden gevangen. De vectorendruk wordt bepaald door het aantal gevangen bladluizen te vermenigvuldigen met hun relatieve efficiëntie (REF-waarde) in het overbrengen van virussen.
Voor het eerst werd de nieuwe ‘Bladluismonitoring’ applicatie gebruikt, die het oude systeem Bladluisonline vervangt. Deze applicatie maakt het voor gebruikers makkelijker om de data te visualiseren en snel toegang te krijgen tot de relevante informatie. Er was voor sommige gebruikers echter wel wat tijd nodig om aan de nieuwe tool te wennen, maar de verbeterpunten zijn in kaart gebracht en worden volgend seizoen doorgevoerd.
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Natasja Beverloo
Bron: NAK