Column: Code groen, geel, oranje, rood
Nogmaals het is weer zover en hoeveel keer er dit jaar al code rood, groen en geel al afgegeven zijn door het KNMI weet ik niet. Wel schrijf ik dit jaar iedere week de regenhoeveelheden op en ben benieuwd wat eind van het jaar de score is.
Structuur niet best
Code groen geeft aan dat het verwachte weertype geen aanleiding geeft voor het uitgeven van een waarschuwing en deze code geeft dus geen stress voor de boeren…. Of toch wel? We hebben dit jaar ervaren dat de structuur van de grond door de natte herfst van vorig jaar gevolgd door een winter met veel neerslag niet al te best is en bij te lang droog weer in de zomer zag je hierdoor de regeninstallaties in actie komen.
Zenuwachtig van kleurcodes
Bij code geel geeft men aan dat je alert moet zijn, bij code oranje moet je voorbereid zijn, bij code rood zegt men dat je actie moet ondernemen. Het is toch logisch dat een akkerbouwer van deze kleurcodes zenuwachtig wordt. Men gaat voor het telen van een goed product in de voedselketen.
Valse start oogstmaand
Klimatologisch is de herfst elf dagen geleden begonnen met onstabiel weer met in sommige delen van ons land veel regen. Deze oogstmaand maakt weer een valse start, met vers in het geheugen de slechte herfst van vorig jaar. Het wordt ook geen jaar met topopbrengsten, veel gewassen vertoonden ook in Flevoland al vroeg slijtage. Dit geldt niet alleen voor ons land, er zijn berichten uit meerdere Europese landen waar er door extreme weersomstandigheden lagere hectare opbrengsten zijn, of dit de prijsvorming ten goede komt zal de tijd leren.
Code geel klopt wel
Tot slot: de regenmeter is nu de laatste 24 uur weer goed gevuld en daar zal de komende uren nog wel nodige bijkomen, code geel klopt wel. Laten we maar hopen dat code geel snel voor langere tijd verandert in code groen.