Ferwerda: herstel ecologische functie grond

Ferwerda zegt niet terug te willen naar de oertijd, maar hij ziet mogelijkheden landbouw te combineren met ecologische functies. Binnen het plattelandsregio's pleit de ecoloog en voormalig directeur van natuurbeschermingsorganisaties voor scheiding van gebied voor de natuur, voor eco-agro zone's en voor economische zone's. De eerste opbrengsten van het model moeten gaan naar de mensen die in de regio werken inclusief de boeren, omdat zij zo profijt hebben van het in stand houden van het gebied.
Ferwerda zag overal op de wereld ecologische verarming en kaalslag gevolgd door armoede. Als voorbeelden noemt hij gebieden in Colombia, Zuid-Afrika en Spanje. 'Maximale winst per hectare leidt tot ontbossing, monocultuur en verlies van functies', zegt hij.
Circulaire economie
Prins Carlos de Bourbon de Parma pleitte aansluitend aan de presentatie van Ferwerda voor een circulaire economie. 'Die weg is al definitief ingeslagen', aldus de prins. 'De mens is geneigd met angst te reageren, maar we kunnen enorme waarde creëren met circulaire economie.' De prins ziet een veranderde denkwijze bij bedrijven. 'Vroeger mengden bedrijven zich niet in het maatschappelijk debat, nu wel.'
Ferwerda praat met het bedrijfsleven over investeren in gezond functionerende ecosystemen. 'Dit wordt de eeuw van de ecologie', voorspelt hij. Voor de landbouw begint het met bodemconservatie en levert de stap van marginale veehouderij naar complexere ecosystemen producten met grotere meerwaarde op. Zo is de ervaring van Ferwerda.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes