Val suikerprijs bepaalt Cosun-resultaat

Het resultaat van Cosun over 2014 ligt met 79 miljoen 43 procent onder 2013. De omzet 2014 was maar net 50 miljoen onder het voorgaande jaar. Dat de omzet toch nog 2,1 miljard was komt door goede omzet in de aardappel-, cichorei- en groente- en fruitverwerking.
De Europese suikerprijs kwam in 2013 van een niveau boven de 700 euro per ton. 'Nu is de suikerprijs tussen de 400 en 450 euro', zegt Smith. 'Ik denk dat de bodem bijna bereikt is.' De suiker die in campagne 2014 gewonnen werd uit de bieten is volgens Smith voor driekwart al verkocht. Slechts in een klein deel van het volume zal een prijsherstel door gaan werken.
Smith zegt dat de lage suikerprijs doorklinkt in het aandeel suiker in de omzet van Cosun in 2014. Dat aandeel in de omzet zakte van 48 naar 43 procent. Bij gelijk volume werd een lagere prijs betaald. Het tempo waarin de prijs zakte verraste de coöperatie. Grotere prijsschommelingen zijn geen verrassing in de liberaliserende markt, aldus de directeur.
Klaar als markt aantrekt
Royal Cosun voorziet dat er weer betere prijzen komen door vraaggroei in suiker van 4 miljoen ton per jaar wereldwijd, terwijl de industrie elders minder investeert. Bij de lage wereldmarktprijs kunnen volgens Smith ook Brazilië en Thailand geen winst maken. Het sterkt Cosun in de strategie wel door te gaan met investeringen in de teelt en de bietenverwerking, naast de investeringen in de andere bedrijfsonderdelen in aardappelverwerking, cichorei, fruit- en groenteverwerking en veevoer. Volgens Gerard van Tilburg, vicevoorzitter van de Raad van Beheer van Cosun, slaagt de coöperatie er in alle bedrijfsonderdelen op orde te hebben voor het moment dat de markt aantrekt. Cosun investeert 150 procent ten opzichte van de jaarlijkse afschrijvingen. Het gaat om 120 miljoen investeringsgeld per jaar.
De Europese quotering laat nog een paar jaar geen extra verwerking toe. In suikerfabrieken worden ondertussen zo geïnvesteerd dat iedere fabriek straks per campagnedag 28.000 ton bieten kan versnijden. Vergeleken met de gemiddelde Europese fabriek is dat 2 tot 3 keer zo groot. In 2017 gaat de quotering eraf. Dan zal het Nederlandse bietenareaal weer kunnen groeien van de 75.000 hectare in 2014 naar 85.000 of misschien 90.000 hectare. Van Tilburg zegt dat er ruimte in de bouwplannen van de akkerbouwers zit. Enkele tientallen jaren geleden was het bietenareaal in Nederland 120.000 hectare. Suikeropbrengsten per hectare zijn wel sterk gegroeid. In 2014 oogsten boeren het record van 15,1 ton suiker per hectare. In slechts 4 jaar kwam er 4,5 ton suiker meer van een hectare in Nederland. Dergelijke groei is in geen enkel ander gewas gerealiseerd.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes