Akkerbouwers steken nek uit voor onderzoek

Een aantal akkerbouwers in de zaal tekende voor bijdragen aan onafhankelijk onderzoek. Zij kiezen ervoor om 150 euro jaarlijks bij te dragen aan het onderzoek via DLV. Dat onderzoek richt zich op uien in het UIKC-verband, op peen in Quality Carrots en op andere gewassen als graan en aardappelen. Tijdens de bijeenkomst op de Warmonderhof in Dronten presenteerden onderzoekers en adviseurs van DLV Plant onderzoek aan uien, peen en zaaitechniek in wintertarwe.
Het terugtrekken van de overheid uit het onderzoek en het opheffen van de productschappen zijn belangrijke veranderingen voor het onderzoek aan akkerbouwgewassen, veranderingen die dit jaar sterk voelbaar worden. Hooijman vraagt aan de zaal wat de aanwezigen als boer vroeger via PA-heffingen bij denken te hebben gedragen aan onderzoek. Schattingen lopen uiteen van honderden tot enkele duizenden euro's per bedrijf. Daarmee zitten telers er niet ver naast. De bijdrages hingen af van de teelten op het bedrijf. Hooijman berekende dat een gemiddeld akkerbouwbedrijf in de afgelopen jaren tussen de 1.000 en 1.500 euro per jaar bijdroeg aan onderzoek via de heffingen.
Ruimte voor praktijkproef
Akkerbouwer Joop Vedelaar heeft met zijn tweelingbroer een bedrijf in Nagele. Tijdens een bezoek aan een toeleverend bedrijf viel het hem op dat er veel onderzoek gedaan werd, maar dat hij daar slecht van op de hoogte was. 'Waarom weet ik niet wat ze allemaal doen? vroeg ik me af. De punten waarop wij als telers de nadruk leggen veranderen de industrie. Als ik wortels teel in de betere maat, scheelt dat misschien wel 3 of 4.000 euro per hectare. Voor de beoordeling van proeven hebben we elkaar nodig als teler en als fabrikant.' Vedelaar heeft sinds vorig jaar proeven voor Quality Carrots op zijn bedrijf. Hij vraagt zich af of akkerbouwers, net als het andere bedrijfsleven, een budget moeten vrijmaken voor onderzoek en ontwikkeling.
Cor Eldering van DLV PLant merkt dat telers die betrokken zijn bij de opzet en uitwerking van proeven met heel praktische vragen komen. De telers stelden prioriteiten in het onderzoek naar de opkomst van peen. Zo zetten ze proeven op die keken naar de invloed van het zaadgewicht op het succes van de teelt, maar ze geven ook weer feedback over de praktische aanpak, zodat die aansluit op de bedrijfspraktijk. Uit deze proef bleek niet dat zwaarder zaad tot betere opbrengst van peen in de maat leidde. De teler heeft een beter gevoel bij goede opkomst van de peen uit zwaarder zaad, maar aan het eind van het seizoen zijn de verschillen niet significant. Een proef van een jaar is te kort. Daarom zetten de telers en onderzoekers de proef voort en brengen ze nieuwe ideeën in voor 2015. Inbreng van zowel financiering als ideeën ondersteunen het akkerbouwonderzoek, is de conclusie van Eldering.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes