'Oud loof peen snijden kansrijk'

'In Engeland is sclerotinia een veel voorkomend probleem. Het is daar gewoon om oud loof weg te snijden en zo de ziektedruk te verlagen', aldus Eldering bij de proefpresentaties voor akkerbouwers in Dronten.
Quality Carrots onderzocht de methode in Flevoland. Probleem daarbij was de overvleodige regenval waardoor het snijden pas op 8 september kon gebeuren. De opbrengst van de peen lag met 122 ton bij snijden lager dan de 133 zonder, maar in de best verkoopbare maat 20-40 millimeter bleef in beide gevallen rond de 63-64 ton per hectare over. Mogelijk valt dat bij eerder snijden in 2015 wel positiever uit voor de 'gesnoeide peen'.
Loof wegsnijden gebeurt met draaiende vertikale messen. Daarmee kan ouder, hangend loof het best geraakt worden. Er ligt dan wel even veel oud loof tussen de ruggen. Omdat de proef vorig jaar het eerste seizoen liep, moeten de onderzoekers in de bewaring gaan bekijken of bewaarziektes als zwarte vlekken minder worden met snijden. Eldering denkt dat daar een plus in zit. 'De ziektedruk lijkt in het voordeel van snijden beter uit te pakken. Dat is een goede indicatie. We willen verder met de proef.'
Wortelvlieg
Hoe de gevolgen voor het optreden van de lastige wortelvlieg zijn willen de onderzoekers ook monitoren. Het zou gunstig kunnen zijn voor de kwaliteit van de peen. Ze onderzoeken ook andere methodes om de vlaagvliegende beestjes te slim af te zijn. Daarbij zitten de methodes om de vliegen weg te houden met gaasdoek langs percelen en stroken hoge planten of gewassen als aardpeer of maïs, uien- en knoflookolie en afrikaantjes. 'Bij een barrière neemt de druk van de vliegen met 30 procent af zien we aan de plakvallen.' Eldering zegt dat aan de andere kant de wortelvlieg in open veld niet sterk is. Hij heeft liever de luwte, omdat hij niet goed kan vliegen bij harde wind.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes