Keuze maken voor de juiste groenbemester: met cursus kom je tot een afgewogen keuze
In de online cursus leer je meer over de oplossingen die groenbemesters op je perceel kunnen bieden. De cursus gaat in op de soorten groenbemesters en welke voor- en nadelen ze hebben, redenen om groenbemesters te telen, hoe je de keuze voor een groenbemester maakt en hoe je deze teelt; van zaaibedbereiding tot het beëindigen van de groenbemester. Naast uitleg krijg je met filmpjes, vragen en stellingen meer informatie over groenbemesters.
Loont om te kijken
Ook akkerbouwer en DAW demobedrijf Geertje Enting van Nieuwe Altinge volgde de online cursus over groenbemesters van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW). ‘Er zijn heel veel verschillende soorten groenbemesters, dus het loont om daar eens goed naar te kijken’, vertelt ze. Groenbemesters spelen een belangrijke rol bij het behouden en verbeteren van de bodemgezondheid. Enting vond vooral de korte filmpjes en praktijkvoorbeelden handig. Ook het toepassen van groenbemesters komt uitgebreid aan bod.
Gratis volgen wanneer jij wilt
Je kunt je via het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer aanmelden voor de online cursus. De hoofdstukken volg je waar je wilt, wanneer je wilt en zijn te volgen via mobiel, tablet of pc. De cursus is dus ook makkelijk tussendoor te doen als je weinig tijd hebt. Naast deze cursus biedt het DAW ook een online cursus aan over kruidenrijk grasland. Op de website van het DAW vind je een overzicht van activiteiten, adviezen en subsidiemogelijkheden.
Kijken op het veld naar effect van groenbemesters op 24 september
Wat is het effect van verschillende groenbemesters op de bodem en beworteling? Die vraag staat centraal tijdens een velddemo in Veendam (Groningen). Vorig najaar zijn verschillende zeven verschillende groenbemesters gezaaid. Nu – bijna een jaar later in september 2024 en na de teelt van aardappelen – gaan we opnieuw naar dit perceel. Hoe ziet de bodem(structuur) eruit en hoe is het gesteld met de onkruiddruk?
Tijdens de veldbijeenkomst op 24 september kun je zien of de groenbemesters structuurverschillen in de grond teweeg hebben gebracht. Daarnaast wordt ingegaan op de onkruiddruk en krijg je een indruk van de opbrengst van de aardappelen. Meer informatie of direct aanmelden? Kijk op de website van het DAW.
Velddemo’s samen met loonwerkers
Vanuit het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer worden velddemo’s in samenwerking met loonwerkers georganiseerd. Met de demo’s willen we kennis uitwisselen tussen loonwerkers en agrariërs op het gebied van een gezonde bodem en nutriëntenbenutting.
Tekst: Deltaplan Agrarisch Waterbeheer
Beeld: Deltaplan Agrarisch Waterbeheer
Bron: Deltaplan Agrarisch Waterbeheer