Gewasbeschermingsmonitor goedgekeurd
Akkerbouwers zijn nu verplicht gedurende het teeltseizoen een gewasbeschermingsmonitor bij te houden, waarin ze de daadwerkelijk getroffen maatregelen opnemen. Het gaat hierbij onder meer om de teeltfrequentie en de voorvrucht (vruchtwisselingsplan), rassenkeuze en uitgangsmateriaal en monitoring van schadelijke organismen in het gewas.
Ook moeten ze bijhouden welke gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken en welke emissiebeperkende maatregelen ze nemen, inclusief de toedieningstechnieken. Op basis hiervan kan de akkerbouwer zijn beslissingen over de te nemen maatregelen in het komende jaar beter onderbouwen.
De monitor wordt binnen twee maanden na een teelt afgerond.
Geïntegreerde gewasbescherming
Het gewasbeschermingsplan moest bijdragen aan meer geïntegreerde gewasbescherming op het bedrijf. De teler moest hierin expliciet aangeven hoe hij werkt aan goede gewasbeschermingspraktijken en geïntegreerde gewasbescherming.
In de evaluatie van de eerste Nota duurzame Gewasbescherming heeft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vastgesteld dat het gewasbeschermingsplan niet functioneerde zoals was beoogd. Naast preventieve maatregelen moesten akkerbouwers vaak ook curatieve maatregelen treffen. Die laatste zijn sterk afhankelijk van actuele omstandigheden, zoals bijvoorbeeld het weer en de plaatselijke ziektedruk, erkent het PBL. Dat maakte de uitvoering van de maatregelen uit het gewasbeschermingsplan onzeker, met als gevolg dat de teler geen meerwaarde zag in een dergelijk plan.
Lees meer over het gewasbeschermingsplan in het Dossier op Akkerwijzer