Klei verandert Veenkoloniale grond

Deelnemer Harbert ten Have wil doorgaan met het project, ook nu financiering van buiten, in elk geval voorlopig, stopt. Hij ervaart dat de kosten terugkomen in de betere opbrengst en wil daar meer van weten. Meer boeren in de zaal willen verder. Technisch is het goed mogelijk en de grond blijkt niet te verslempen.
Bij verschillende gewassen levert de klei een opbrengstverhoging. Vooral in tarwe en suikerbieten is verschil te zien. Zetmeelaardappelen geven weinig reactie. Ook hier vragen de deelnemers aan het project zich af of daar op langere termijn een groter effect zal aftekenen. De aanvoer van klei doet een boer niet voor één jaar.
Niet origineel idee
Het blijkt dat ook aan het begin van de vorige eeuw geëxperimenteerd is met de aanvoer van klei uit Noord-Groningen naar de Veenkoloniën. Bekend is dat klei rijk is aan mineralen, structuurverbetering kan geven en de CEC van de grond verhoogt.
Praktisch kan er mogelijk meer dan de telers denken. Jochum Veenje van SBU is specialist in de aan- en verkoop van grond. Bij bouwprojecten kan klei uit een bouwput of wegbedding komen. Veenje denkt dat als er korte lijnen tussen akkerbouwers en bouwers zijn, deze klei tijdelijk bij de boer in depot kan en uitgereden als de omstandigheden daar goed voor zijn.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes