Demofabriek ethanol uit bieten in polder

Appelman zegt dat het expertisecentrum van ACRRES in Lelystad de verbinding kan maken tussen de agrarische en andere sectoren. 'In grondstofverwaarding ligt een deel van de toekomst van Flevoland en ook van andere gebieden, zoals Zeeland. Daarom ben ik blij met de proeffabriek.
Volgens Chris de Visser van ACRRES kan de proeffabriek jaarlijks 150.000 liter ethanol maken. De Visser wil onderzoeken hoe met zo min mogelijk stappen een zo zuiver mogelijk product te maken is. Minder stappen betekent minder kosten en minder verliezen, zegt hij.
Suikerbieten en maïs
De installatie kan met een voorbewerking met de BetaProcess suikerbieten verwerken. Zonder het vernietigen van de celwanden is vergisting van de harde bieten onmogelijk. Volgens Hans van Klink van DSD moet de voorbewerking bij meer dan 60 graden gebeuren en is dat bij alle plantaardige grondstoffen anders. De Visser verwacht dat suikerbieten het meest geschikt zijn voor de ethanolproductie. Het is het meest efficiënt producerende gewas voor deze toepassing. Voor maïs heeft ACRRES een andere voorbewerkingsinstallatie klaarstaan.
Jaarrond beschikbaar hebben van grondstof is nog een punt van aandacht, denkt De Visser. Daarnaast denkt hij dat het werken met reststromen geen oplossing voor de termijn is. Hij mikt op suikerbieten die door een vaste groep telers geleverd kunnen worden, bijvoorbeeld met een telerscoöperatie. Continuïteit en vaste kwaliteit zijn volgens De Visser belangrijk voor de chemische industrie. 'Ze willen de garantie dat het er is.'

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes