Deloitte: Europa geschikt voor agrochemie

De concurrentiepositie voor suikerproductie op de wereldmarkt is goed, zegt Ravestein. 'Nederland behoort tot de efficiëntste suikerproducenten. We behoren de laatste jaren tot de goedkoopste producenten voor de fermentatieindustrie', zei Ravestein gisteren. 'Wij zien een versnelling voor de biochemische industrie in de Biobased Delta van Zeeland, in Flevoland en in het Noorden bij AkzoNobel.'
In haalbaarheidsstudies bekeek Deloitte de mogelijkheden voor de industrie in Nederland. Ravestein denkt dat stoffen als ethanol, melkzuur en butanol geschikte producten zijn voor agrarische producenten en chemische verwerkers. Als daar nieuwe functionaliteit aan toegevoegd wordt, is het kansrijk.
Financiën zijn belangrijk voor een succesvolle start, maar Ravestein denkt dat toegankelijkheid voor de industrie ook van belang is. Daarbij kan een meewerkende overheid bijdragen aan een snelle start. In Europa is dat mogelijk gemakkelijker dan elders op de wereld.
Begin eenvoudig
Deloitte stelt in het rapport over de fermentatieindustrie dat de eerste stappen gezet moeten worden met stoffen die gemakkelijk te maken zijn. De procestechnologie begint de ontwikkeling met suikers of zetmeel om daarna steeds stappen verder te gaan. Lastiger en grote moleculen als cellulose of de verwerking van gft-afval tot nieuwe chemische producten liggen verder weg dan eenvoudige verbindingen.
Voordeel van gebruik van suiker in plaats van producten uit de petrochemische industrie is dat de prijs minder hard oploopt als de olie duurder wordt. De kosten van de grondstof worden sterk bepaald door de hoeveelheid stappen die nodig zijn om geschikte grondstoffen te maken. Per grondstof moet het plaatje berekend worden. 'Wel geldt dat als de prijs voor de grondstof goedkoper is, de verwerking vaak weer duurder is', zegt Ravestein.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes