Hoger rendement met minifabriek op erf

Kleine proceseenheden met een capaciteit van 750 ton per dag worden rendabel gemaakt door verschillende voordelen. Zo kunnen er veel minder vrachtauto's rijden, want de boeren brengen de bieten gewoon met trekker en kieper naar de tussenverwerking. Restproducten kunnen in de vergister en digestaat terug op het land. Water en CO2 gaan weer naar de algenproductie. Die algen kunnen ook weer een basis zijn voor veevoer en energieproductie.
Van Klink sprak bij de aftrap van de demofabriek voor ethanolproductie uit suikerbieten bij ACRRES in Lelystad. Chris de Visser die daar het project Chembeet leidt wil in de loop van de zomer gaan meten aan de kleine praktijkproef die ze opgezet hebben. ACRRES werkt samen met technische bedrijven als DSD en VAM aan de ontwikkeling van een rendabele verwerking en ook de Poolse universiteit van Warmia en Mazury doet mee.
Duurzaamheid, rendement en techniek komen aan de orde bij de praktijkfabriek. Rekenen en benchmarking kan, nu ACRESS een proeffabriek heeft.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes