'Voedselverspilling voor 60 miljard euro'

Volgens de bank kunnen bedrijven in food en agribusiness samen jaarlijks ruim 10 miljard euro besparen door nieuwe technieken toe te passen bij het oogsten, behandelen, verwerken en verpakken van voedselproducten. Om dat mogelijk te maken is het noodzakelijk dat bedrijven beter met hun leveranciers en afnemers samenwerken, stelt de bank.
Investeren in nieuwe technieken
Bij het oogsten, wassen en vervoeren van groente en fruit raakt een deel van de oogst al gekneusd of beschadigd, wat bederf in de hand werkt. De Rabobank stelt dat bedrijven kunnen investeren in nieuw materieel waarmee ze grotere hoeveelheden kunnen oogsten en tegelijkertijd schade aan de gewassen kunnen beperken. Paul Bosch, food & agri supply chain analist bij de Rabobank: ‘Dat vergt een investering, maar het is zeer de moeite waard om te bekijken of je die samen met je partners in de keten kunt dragen. Van consistente kwaliteit profiteren zij immers ook.’
Bosch noemt ook innovatieve verpakkingsmethoden als mogelijkheid om voedselverspilling tegen te gaan, omdat die voedsel eveneens tegen beschadiging beschermen en de houdbaarheid verbeteren.

Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Tekst: Rabobank
Beeld: Fenneke Wiepkema