Video: De 4 principes voor een gezonde bodem
Kom naar de Expertdag Bodem op dinsdag 8 oktober a.s.
De gezondheid van de bodem is van cruciaal belang voor de landbouw, ecosystemen en uiteindelijk voor ons eigen voortbestaan. Een gezonde bodem is niet alleen in staat om gewassen te voeden, maar ondersteunt ook de biodiversiteit, slaat koolstof op en helpt bij het reguleren van water. DSV hanteert vier fundamentele principes om de gezondheid van de bodem te behouden en te verbeteren: zoveel mogelijk levende wortels; de bodem zo min mogelijk storen; maximaliseren van biodiversiteit; en de bodem zoveel mogelijk bedekt houden. Hieronder gaan we dieper in op elk van deze principes.
Principe 1: Zoveel mogelijk levende wortels
Wortels spelen een cruciale rol in het in stand houden van de bodemstructuur en -gezondheid. Door gewassen te planten die het hele jaar door wortels in de grond houden, kunnen we de bodem beschermen tegen erosie en de opname van voedingsstoffen verbeteren. Een levend wortelstelsel helpt bij het bevorderen van bodemorganismen zoals bacteriën en schimmels, die essentieel zijn voor het omzetten van organisch materiaal in nuttige voedingsstoffen voor planten. Bovendien verbeteren wortels de bodemstructuur door het creëren van kanalen die water en lucht door de bodem laten circuleren.
Principe 2: De bodem zo min mogelijk storen
Bodemverstoring, zoals ploegen en frezen, kan leiden tot het verlies van bodemstructuur en het doden van belangrijke bodemorganismen. Het verstoren van de bodem verhoogt ook de kans op erosie en verstoort het natuurlijke evenwicht van de bodem. Het minimaliseren van bodemverstoring helpt bij het behouden van de natuurlijke lagen van organisch materiaal, verbetert de waterretentie en bevordert een gezonde groei van planten. Niet-kerende grondbewerking wordt populairder omdat het de verstoring van de bodem minimaliseert en de gezondheid ervan op lange termijn ondersteunt.
“Een gezonde bodem slaat koolstof op en helpt bij het reguleren van water.”
Principe 3: Maximaliseren van biodiversiteit
Biodiversiteit in de bodem is net zo belangrijk als bovengrondse biodiversiteit. Verschillende planten, schimmels, bacteriën en andere organismen werken samen om de bodem gezond te houden. Door verschillende gewassen te roteren en polyculturen te gebruiken, kan de diversiteit van planten en micro-organismen in de bodem worden verhoogd. Dit helpt om ziekten en plagen te onderdrukken, verbetert de vruchtbaarheid van de bodem en draagt bij aan een robuustere landbouwomgeving. Het bevorderen van biodiversiteit betekent ook het aanmoedigen van een verscheidenheid aan gewassen, wat leidt tot een meer veerkrachtige bodem die beter bestand is tegen stressfactoren zoals droogte en ziektes.
Principe 4: De bodem zoveel mogelijk bedekt houden
Een kale bodem is kwetsbaar voor erosie, uitdroging en temperatuurschommelingen. Het bedekt houden van de bodem, bijvoorbeeld door het gebruik van bodembedekkers of mulch, beschermt tegen deze negatieve effecten. Bodembedekking helpt om vocht vast te houden, vermindert de impact van regen en wind en voorziet de bodem van organisch materiaal naarmate de bedekking afbreekt. Bovendien voorkomt een bedekte bodem dat onkruid zich snel verspreidt, wat het gebruik van herbiciden kan verminderen en bijdraagt aan een duurzamere landbouwpraktijk.
Bodem en klimaatverandering
Klimaatverandering heeft een directe impact op de gezondheid van de bodem en de landbouwpraktijken wereldwijd. Extreme weersomstandigheden zoals langdurige droogte, zware regenval en toenemende temperaturen kunnen de structuur van de bodem aantasten, erosie bevorderen en de biodiversiteit verminderen. Een gezonde bodem fungeert echter als een buffer tegen deze invloeden. Door koolstof op te slaan, helpt de bodem klimaatverandering te mitigeren, terwijl een verbeterde waterregulatie en veerkrachtige gewasgroei de gevolgen van droogte en overstromingen kunnen temperen. Het toepassen van de vier principes voor een gezonde bodem is essentieel om landbouwsystemen beter bestand te maken tegen een veranderend klimaat.
Kom naar de Expertdag Bodem op dinsdag 8 oktober 2024
Thema: "Innovatieve begroeningssystemen bij een veranderend klimaat"
Tijdens deze dag zullen experts inzichten geven over nieuwe technologieën, praktijkvoorbeelden en strategieën om begroeningssystemen te optimaliseren.
Dinsdag 8 oktober 2024 | 13.00-17.00 uur | Ven-Zelderheide (LB)
- Hoe kunnen innovatieve begroeningssystemen de gevolgen van klimaatverandering verzachten?
- Wat houdt regeneratieve landbouw in?
- Welke facetten van bodemkwaliteit kunnen worden geoptimaliseerd?
- Welke rol spelen planten en plantenwortels in de bodemkwaliteit?
Deze en meer vraagstukken komen aan bod. Deelname is gratis.
Bekijk hier het volledige programma en meld u aan.
Bekijk onderstaande video over het belang van een goede bodemstructuur, bodemverbetering en de werking van TerraLife groenbemestermengsels.