Hogere opbrengsten met bentoniet
Het perceel waar hij bentoniet heeft gestrooid, is droogtegevoelig vanwege de zandkoppen die er in zitten. Op de rest van zijn bedrijf heeft hij geen problemen met droogte.
Een verschil van 14 ton bruto
Medio juni heeft hij proefrooiingen gedaan: op zes plekken heeft hij de uien gemonitord en de opbrengst bepaald. De uitkomst verraste hem. De uien die zonder bentoniet waren gegroeid, hadden een opbrengst van 7,5 kg per m². Op de perceelsdelen waar hij bentoniet had gestrooid voor het zaaien, was de opbrengst veel hoger: 8,9 kg per m². „Daar zit bruto dus 14 ton per hectare tussen”, zegt hij enthousiast.
Vos is niet alleen tevreden over de extra kilo’s, maar ook over de gezondheid van zijn gewas. „De beworteling was beter. De uien hadden meer loof, het gewas bleef langer vitaal. Het had langer vocht vastgehouden.”
Vos is met bentoniet in aanraking gekomen via de studiegroep Klei op de Veenkoloniën die in 2013 van start is gegaan. Binnen deze studiegroep proberen akkerbouwers hun zandgrond te verrijken met klei, om de bodem vruchtbaarder te maken en het vochtvasthoudend vermogen van de bodem te verbeteren.
Bang voor insleep aaltjes
Interessant, vond Vos, maar klei toevoegen aan zijn grond zag hij niet zitten. „We zijn hier bang voor aaltjes. Voor ik hier klei van elders ga toevoegen aan de bodem, moet ik zeker weten dat die grond schoon is.” Vos teelt hoogwaardig pootgoed. „Ik wil hier geen aardappelmoeheid inslepen door grond van elders.”
Lees het volledige interview in de Veldpost van zaterdag 28 maart