'Schade neonicotinoïden wilde bestuivers groter dan voor honingbij'

Maj Rundlöf van de Universiteit van Lund onderzocht het effect van koolzaadvelden met en zonder nicotinoïdengebruik op bijen en wilde bestuivers. Het bleek dat de wilde bijen, hommels en metselbijen minder nestactiviteit hadden bij een veld met de insecticiden. Belangrijk aan het onderzoek is dat het onder voor boeren normale omstandigheden gebeurde met normale doses middelen.
Verslaafde bijen
Een ander onderzoek aan de Universiteit van Newcastle toonde aan dat bijen de aanwezigheid van drie veelgebruikte neonicotinoïden niet konden proeven. Ze kregen nectare met en zonder de insecticiden toegediend. Opmerkelijk was dat bijen en hommels een voorkeur kregen voor nectar met twee van de drie soorten neonicotinoïden. Hert leek op een soort rookverslaving. Nicotine werkt ook zo bij mensen. Mogelijk vinden de insecten de neonicotinoïden lekker ruiken.
De neonicotinoïden zijn de afgelopen maanden regelmatig in het nieuws door nieuw onderzoek en herbeoordeling met grote hoeveelheden data uit eerder onderzoek. Europees wetenschapsbureau EASAC waarschuwde enkele weken geleden voor ernstige gevolgen van de stoffen voor het ecosysteem. Niet alleen bijen en insecten, maar ook vogels zouden lijden onder de toepassing. Staatsecretaris Sharon Dijksma van landbouw heeft de kamer gezegd dat de stoffen opnieuw tegen het licht gehouden worden door het Ctgb.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Imkerpedia