Vorstschade leidt tot overzaai bieten op veengronden

Volgens Peter Roelfsema (Suiker Unie Noordoost-Nederland) is de meeste schade ontstaan in het gebied van Veendam tot aan Drouwenerveen. Het gaat soms om delen van een perceel, soms om hele percelen waar de schade zichtbaar is geworden. Suiker Unie is vandaag opnieuw bezig met inspectie van percelen.
Lagere opbrengsten en extra kosten
Begin mei moeten overzaaien is zuur, zegt Arno Huijsmans van Suiker Unie. ‘Het wordt nu wel laat. Je mist opbrengst. Bovendien heb je de extra kosten voor zaaizaad en zaaiwerk.’
Vorstschade wordt vaak pas na enkele dagen goed zichtbaar. Bietenplanten zijn op zich vrij sterk, maar jonge plantjes die net doorgekomen zijn, zijn erg kwetsbaar. Ook een gewas dat pas is gespoten tegen onkruid is minder sterk.
Zwart verkleurde kiembladeren
Of de plantjes het overleven is pas na enkele dagen goed te beoordelen. Vorstschade is dan herkenbaar aan glazige stengels en zwart verkleurde kiembladeren. Soms is de stengel ook ingesnoerd. Als het hart nog intact is en de stengel niet indroogt, dan zullen ze het volgens het bieteninstituut IRS meestal wel redden.
Het is voor de bieten dit jaar geen mooie start. Ruim een week geleden werd bekend dat meer dan duizend hectare bieten moesten worden overgezaaid, omdat de jonge plantjes niet konden bovenkomen door korstvorming. Dit speelde met name op de Groningse kleigronden en in de Noordoostpolder.