ABN AMRO: vraag naar akkerbouwproducten zet door

Voor de lange termijn blijft de prijsvolatiliteit van akkerbouwproducten groot door wisselende weersomstandigheden. Bovengemiddeld presteren op piekmomenten wordt daarom nog belangrijker, concludeert de bank. Belangrijk hierbij is om een financiële buffer op te bouwen op piekmomenten, om daarmee de dalen te kunnen opvangen.
Beperken van prijsrisico’s
De prijsvorming van akkerbouwproducten wordt ook mede bepaald door de invloed van geopolitieke ontwikkelingen, door valutaschommelingen, importheffingen en fytosanitaire maatregelen. Beperking van het prijsrisico is mogelijk via poolprijzen, of op termijnmarkten. Anderzijds kan het prijsrisico beperkt worden door afspraken te maken binnen de keten.
De kracht van de Nederlandse akkerbouw zit volgens ABN AMRO in het flexibel en betrouwbaar telen van de kwaliteit waar de markt om vraagt. Belangrijke innovaties hierbij zijn bodemontwikkeling en techniek zoals GPS-systemen, drones en sensoren. Nederland kan hier meeliften op de internationale ontwikkelingen. Spreiding van rassen, rotatie in het bouwplan, opbrengsten van organisch materiaal en drainage verhogen de bodemkwaliteit.
Veldleeuwerik
Daarnaast moet de sector inzetten op duurzame productie, stelt ABN AMRO. Biologische teelt met goede afzetmogelijkheden is hierdoor in opkomst. Daarnaast is Stichting Veldleeuwerik volgens de bank een goed voorbeeld van een door de sector zelf opgezet initiatief.
Ondanks een lichte areaaldaling in 2014 heeft de schaalvergroting in de akkerbouwsector verder doorgezet. Het aantal bedrijven is met 1.076 afgenomen tot 19.182.
Hogere productie per hectare
Gunstige weersomstandigheden in Europa hebben in 2014 geleid tot een hogere productie per hectare voor de meeste akkerbouwgewassen, afgezet tegen het langjarig gemiddelde. Voor consumptieaardappelen en suikerbieten werd zelfs een historische recordopbrengst per hectare behaald. Extremen in weersomstandigheden uitgesloten zien we de gemiddelde hectareopbrengsten over de afgelopen twintig jaren met 1,3 procent per jaar toenemen.
Keerzijde van de hogere productieopbrengsten is dat het gemiddelde rendement voor akkerbouwbedrijven fors onder druk is komen staan. Over de hele linie waren opbrengsten voor de belangrijkste akkerbouwgewassen lager. De grootse prijsdalingen hebben in het afgelopen jaar plaatsgevonden bij consumptieaardappelen (-43 procent) en zaaiuien (-38 procent). Prijsverschillen op individuele bedrijven kunnen groot zijn.