Maak M. chitwoodi en M. fallax beheersbaar met resistente bieten
Herkenning
Aantasting door de aaltjes M. chitwoodi en M. fallax is, met name in het beginstadium, moeilijk te constateren. Doordat de schade meestal niet bovengronds zichtbaar is, is een inspectie van de wortels nodig. Bij besmetting vormen zich op de wortels onopvallende langgerekte knobbels zonder zijwortelvorming. Een andere complicerende factor is dat de knobbelvorming die ontstaat door M. chitwoodi gelijk is aan de knobbels die ontstaan door besmetting met M. fallax, waardoor de quarantaineplagen lastig van elkaar te onderscheiden zijn.
Beheersing met resistente bietenrassen
Al met al is het een ingewikkeld vraagstuk, want hoe voorkom je schade in het gewas door de aanwezigheid van deze aaltjes die maar lastig tijdig op te sporen blijken te zijn? Binnen het programma ‘Plan van aanpak Meloidogyne chitwoodi/fallax’ van LTO en BO Akkerbouw werd hier nader onderzoek naar gedaan. Hieruit is gebleken dat een vruchtwisseling met een niet-waardplant of resistente gewassen en groenbemesters een effectieve manier is om het risico op schade door M. chitwoodi en M. fallax te verkleinen. Beheersing door gewasrotatie blijkt echter lastig, omdat veel gewassen waard zijn. Gelukkig heeft de veredeling niet stilgestaan en zijn de eerste resistente bietenrassen inmiddels een feit. In het begin werden er al positieve resultaten geboekt met een ras met enkel een M. chitwoodi resistentie. Later is het ras Jemina KWS met een hoge resistentie tegen zowel M.chitwoodi als M. fallax beschikbaar gekomen op de Rassenlijst 2024.
Sterke afname populatie M. chitwoodi en M. fallax
De financiële opbrengst van de resistente bietenrassen mag dan lager liggen dan die van de gangbare rassen (op zo’n 88 procent), ze zorgen wel voor een flinke afname van de populatie M. chitwoodi en M. fallax aaltjes. Hoe dit werkt? Dat is simpel! De aaltjes komen uit de eieren en dringen de bieten binnen; daar sterven ze af, omdat ze er geen voedsel vinden. De biet heeft hier zelf geen last van, maar lost wel een probleem op. De besmetting neemt zo sterk af dat bijvoorbeeld de teelt van gevoelige gewassen als consumptieaardappelen en peen weer mogelijk wordt.
Tekst: KWS Benelux