Gerstevergelingsvirus: wintertarwe omgeploegd in Zuidwest-NL

Het gerstevergelingsvirus komt vaker voor, maar zulke zware aantastingen als dit voorjaar zijn ongebruikelijk. „Ik heb het nog nooit zo erg meegemaakt”, zegt Luc Remijn van DLV Plant.
Vooral op zeer vroeg gezaaide percelen
De besmettingen komen vooral op zeer vroeg gezaaide percelen. Bovendien kunnen opslagplanten op graanpercelen een infectie vormen. Daarop volgde vorig jaar een warme herfst met een aantasting van invliegende luizen die het virus verspreidden.
In de herfst blijft de besmetting nog beperkt tot de geïnfecteerde planten. In het gewas is dan nog weinig te zien. In een zachte winter overwinteren luizen in het gewas en als in het voorjaar de temperatuur stijgt, besmetten de luizen vanuit geïnfecteerde planten de gezonde planten. De ziekte verspreidt zich zo verder in het perceel. De aantasting wordt als haarden in het gewas zichtbaar.
„Vorig najaar hebben telers soms al half september tarwe gezaaid”, legt Remijn uit. “Ze zaaiden zodra het kon; de omstandigheden waren goed. Daarom zaaiden ze veiligheidshalve vroeg, want in de afgelopen jaren konden ze soms pas heel laat zaaien.”
Roodachtig geel
De aantasting is duidelijk te zien in het gewas. „De plekken zie je heel goed vanaf de trekker. De planten zijn roodachtig geel en 20 tot 30 centimeter korter dan de planter er omheen. Bovendien stoelen aangetaste planten sterk uit.
Volgens Remijn zijn diverse percelen aangetast, maar het aantal percelen dat is ondergewerkt is nog heel beperkt: ‘misschien 0,01 procent’. Hij adviseert om dat alleen te overwegen als 60 tot 70 procent van de planten op een perceel is aangetast. Bij een minder zware besmetting zijn de kosten van klepelen, onderploegen en opnieuw inzaaien hoger dan de opbrengstderving. Doodspuiten met glyfosaat is af te raden omdat dit schade kan geven in het volggewas.
„Omploegen doe je niet zomaar. Een aantasting van bijvoorbeeld 30 procent is erg. Dan oogst je misschien maar 7 ton, maar je voorkomt alle kosten van overzaaien.”
Lees meer in de Stal & Akker van zaterdag 9 mei
Tekst: Peter van Houweling
Beeld: Ben Rommens