Y-virus laat zich opsporen vanuit de lucht
De proef was in de eerste plaats bedoeld om te laten zien dat de techniek werkt: een proof of principle, legt Lander Pauwels Malengier, oprichter van dronedatabedrijf Croptic, uit. „De vraag was: hoe ver kom je vanuit de lucht?” Een autonome drone, uitgerust met een HR-camera, verzamelde beelden op een 15 hectare teelend perceel Fontane, in de buurt van Brugge (B). Deze beelden werden vervolgens door de software van Croptic beoordeeld.
De uitkomst stemt Malengier tevreden. „De software bleek onder gunstige lichtomstandigheden 95 procent van de aangetaste planten te herkennen, en herkende onder minder gunstige omstandigheden ongeveer de helft. We zijn begonnen in Fontane, omdat dit ras relatief makkelijk virus toont, maar de software leert steeds beter onderscheid maken tussen ziek en gezond blad.” Hoeveel verbetering er nog mogelijk is in de herkenning, is volgens Malengier lastig te zeggen. „We zullen op meerdere locaties en in meerdere rassen de software moeten bijleren. Ons doel is een 100 procent score.”
Markeren GPS
De beelden van hoge resolutie worden vanaf ongeveer zes meter hoogte gemaakt. De scherpte van de opname is belangrijk en stelt de nodige eisen aan de apparatuur. „Een camera die voor onkruiddetectie wordt gebruikt, is bijvoorbeeld niet geschikt.”
Behalve opnames maken legt de drone ook de GPS-coordinaten nauwkeurig vast, zodat achteraf elke individuele plant kan worden teruggevonden. Hoe en door wie, dat is nog niet bekend. Toch ziet Malengier mogelijkheden voor een vlotte praktijktoepassing: „Stel je voor dat je met deze techniek 80 procent van de viruszieke planten herkent. Dan heeft een teler van hoevepootgoed (een consumptieaardappelteler die zijn eigen pootgoed vermeerdert, red.) daar geen gespecialiseerd personeel meer voor nodig. Je zou ze bijvoorbeeld kunnen markeren met een kleur en de planten met de hand verwijderen, maar ook plaatsspecifiek doodspuiten is een optie waar wij aan denken.” Voor pootgoedtelers die zich richten op de vermeerdering van de hogere klasses pootgoed is de techniek voorlopig niet geschikt.
Testbedrijven gezocht
Komend jaar willen de bedrijven hun aanpak verder testen en ze zoeken daar nog telers voor. „Aardappeltelers met belangstelling kunnen zich melden. We gaan de software op meerdere plaatsen in België en Nederland bijleren.”
Tectic Robotics verzorgt de hardware kant van de proef. Dit bedrijf werkt met een mobiel basisstation, waarvandaan meerdere drones in korte tijd kunnen opstijgen. Het platform is ontwikkeld voor de defensie-industrie, voor snel en precies uitrukken. Het verwisselen van de batterijen gaat volledig automatisch en is binnen enkele minuten gepiept. In principe kan het systeem zich zonder direct menselijk toezicht redden. „Alleen de vergunning hiervoor is nog even een probleem. Vandaar dat er voorlopig nog een persoon bij is.”