Koprot in bio-uien verminderen met warmtebehandeling

Bij de proef zijn partijen plantuien en plantsjalotten in een korte opwarmperiode verwarmd tot 40 en 42 graden. Hiervoor is gebruik gemaakt van een heater op de restwarmte van de mechanische koeling. Het drogen gebeurde met de luiken dicht, waardoor de luchtvochtigheid op peil bleef.
Tot 32 graden halvering van aantasting
Bij verhitting tot 32 graden halveerde de aantasting met koprot. Bij een warmtebehandeling tot 42 graden werd de aantasting tot 4 procent teruggedrongen. Hogere temperaturen leveren dus betere resultaten, concludeert DLV. Echter, gebruik van 40 of 42 graden verhoogt ook het risico op schade en is nog niet gereed voor de gangbare praktijk, waarschuwt de organisatie. Er is hiervoor vervolg onderzoek ingezet.
Nadrogen eenvoudig
De lagere temperatuur van 30 à 32 graden geeft echter ook al een forse reductie van koprot. Uit de praktijkproeven bij andere bedrijven blijkt dat deze wijze van nadrogen eenvoudig is. Zij hebben verwarmt tot 30 à 32 graden. Omdat hier met propaankachels is gewerkt, is een luchtverversing van 10-15 procent gebruikt. De uien waren in een dag op temperatuur. Er zat veel energie in de partijen en ook bij warm en vochtig weer droogden de uien. Er ontstond geen verwering of aantasting van zwartschimmels. Later was ook geen kachel meer nodig. Hierdoor nam het gasverbruik af.
De proef bij maatschap Twisk-Sullik is mede mogelijk gemaakt door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.
Schimmels en bacteriën zorgen in de bewaring van biologische alliumsoorten (sjalotten, uien, knoflook) voor veel uitval.
Lees meer over koprot in het Dossier op Akkerwijzer

Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Tekst: DLV
Beeld: De Groot en Slot, Slot