Ook dit jaar veldproeven met Bodem Resetten
Zo is onder meer duidelijk geworden dat de gemiddelde etmaaltemperatuur minimaal 16°C moet zijn voor voldoende effectiviteit, meldt Agrifirm Plant. Daarnaast is gebleken dat folie-afdekking kwetsbaar is. Wind, wild en vogels kunnen de folie beschadigen, waardoor weer zuurstof in de grond kan indringen.
Plantaardige coating
Een op kleine schaal geteste plantaardige coating is volgens de initiatiefnemers mogelijk een alternatief op termijn; de zuurstofbarrière was even goed als van plasticfolie. De vloeibare formulering van Herbie, een gemakkelijk afbreekbaar eiwit met een constante en bekende kwaliteit die wordt ingewerkt in de bodem, lijkt het meeste perspectief te bieden.
In het najaar van 2014 zijn, onder leiding van Agrifirm Plant met diverse andere partijen, op een aantal percelen proeven uitgevoerd met Bodem Resetten. Dit is een nieuwe methode van anaerobe grondontsmetting. Deze proeven hebben veel informatie opgeleverd over de randvoorwaarden van toepassing van deze vorm van grondontsmetting in buitenteelten.
‘Groene’ grondontsmeting
Door toenemende problemen met schadelijke aaltjes in diverse teelten wordt naarstig gezocht naar alternatieve mogelijkheden om de grond te ontsmetten. Uitgangspunt voor Agrifirm Plant is daarvoor een ‘groene’ manier van grondbehandeling, die past in het algemene beleid van een duurzame gewasbescherming. Bodem Resetten kan mogelijk een milieuvriendelijk en voor omwonenden veilig alternatief bieden, aldus Agrifirm.
In vollegrondsteelten wordt grondontsmetting op basis van zuurstofloosheid (anaerobie) al toegepast. Dit gebeurt door inwerken van grote hoeveelheden organisch materiaal, meestal gras, in de bodem, waarna de bodem wordt afgedekt. De methode is onpraktisch en de resultaten zijn wisselend. Bovendien vereist de toepassing zes weken in de zomerperiode. Dit kost een teeltseizoen en daarmee derving van inkomsten voor bedrijven.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Tekst: Agrifirm
Beeld: Bodemresetten.nl