Oekraïne: enorme aardappelteelt, geen afzet

Met gemiddeld 136 kilo per hoofd van de bevolking zijn Oekraïners echte aardappeleters. Alleen de inwoners van Wit-Rusland (181 kilo) en Kirgizië (143 kilo) eten meer aardappelen. Nederland valt daar met gemiddeld 70 kilo aan verwerkte en onverwerkte aardappelproducten fors onder.
Consumptie
Maar, vraagt Krajenbrink zich af, wat gebeurt er met al die geproduceerde aardappelen? ‘Als 45 miljoen Oekraïners gemiddeld 136 kilo opeten, is de jaarlijkse consumptie zo’n 6 miljoen ton. Waar blijft dan de rest van die bijna 23 miljoen ton aardappels?’
Oekraïne kent nog geen echte aardappelverwerkende industrie. ‘Kraft is als enige internationale verwerker in Oekraïne actief.’ En voor pootgoed is de markt ook niet groot: het land heeft volgens schattingen circa 5 miljoen ton nodig.
Verrot
De overige pak ‘m beet 10 miljoen ton aardappelen worden jaarlijks als veevoer gebruikt of verrot simpelweg, is de inschatting van Krajenbrink.
De Oekraïense aardappelsector kampt al jaren met het probleem van de geringe afzetmogelijkheden. Belangrijkste oorzaak hiervan is de slechte productkwaliteit. ‘Het land heeft een enorme aardappelproductie zonder aardappelverwerkende industrie en zonder exportmogelijkheden. Dit leidt tot een grote binnenlandse prijsdruk bij goede oogsten. Dat geldt ook voor de kwalitatief goede aardappels van professionele aardappelproducenten’, aldus Krajenbrink.
Lees de volledige blog van Krajenbrink

Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Tekst: Evert Jan Krajenbrink
Beeld: Fenneke Wiepkema