Video: Struik Twin Rotor beddenfrees maakt ruggen voor witlofpennen
De Vries Witlof uit Espel werkt met een bijzonder systeem van fabrikant Struik om bedden te frezen voor de witlofpennenteelt. Het unieke aan de beddenfrees zijn de twee rotorassen die allebei een verschillende werkdiepte hebben. De hoofdrotor werkt 15 centimeter diep en zorgt voor voldoende losse grond om de bedden te vormen. Het bed wordt vervolgens gevormd in de aanaardkap. In de aanaardkap heeft Struik kleine overtopfrezen gemonteerd die de bovenste 4 centimeter van het bed nogmaals bewerken om zo een perfect zaaibed te creëren. Dit resultaat is duidelijk te zien wanneer de structuur in het bed wordt bekeken, dan is goed te zien hoe de tweede freesas de grond optimaal verkruimelt om in te zaaien.
Een conisch gevormde diabolorol drukt het bed uiteindelijk aan. Het midden van het bed is vlak, de zijkanten lopen 2 centimeter per zijde af, om water af te voeren. De overtopfreesrotoren en de diabolorollen zijn hydraulisch aangedreven en zijn apart in snelheid te regelen. Voorop de frees zijn acht loopwielen versprongen gemonteerd. Deze kunnen per paar 20 centimeter pendelen om oneffenheden in het land op te vangen wanneer dwars op de ploegvoor gereden wordt.
Traditioneel wordt witlof op 50 centimeter ruggen geteeld. Daar kleven nadelen aan, waaronder de waterhuishouding. De Vries Witlof experimenteerde drie jaar met bedden van één meter. Daarop worden twee rijtjes witlof gezaaid, met 37,5 centimeter rijafstand. Meer vocht in het bed levert uniforme witlofpennen. De pennen hebben meer groeiruimte, wat een betere kwaliteit wortel oplevert. De opbrengst zou tevens met minimaal 15 procent verhoogd worden dankzij deze teeltwijze.
De eerste resultaten zijn veelbelovend. Door de werkbreedte van 6 meter is de capaciteit zeer hoog en dankzij de twee rotorassen worden werksnelheden van maar liefst 6,5 kilometer per uur gehaald. Dit levert een capaciteit op van 15 à 20 hectare per werkdag.
De maximum werkdiepte van de frees ligt op 25 centimeter en de machine is hiermee ook zeer geschikt om bedden en ruggen te trekken voor andere groenten, zoals wortelen, peen, sla, spinazie, prei en andijvie.
Tekst: Trekkerweb
Beeld: Struik