Lage suikerprijs remt wereldhandel

De lage suikerprijzen in combinatie met de zwakke euro maken import van suiker minder interessant voor landen die Europa beleveren. Tussen 1 oktober 2014 en 22 mei 2015 kwamen de totale aanvragen voor suikerimport in de EU net boven de 1,4 miljoen ton uit, 60.000 ton lager dan die periode in het voorgaande jaar.
Recordvoorraad
Topproducties van rietsuiker en bietsuiker hebben de theoretische suikervoorraad boven de 80 miljoen ton wereldwijd opgetrokken. De belangrijke productieregio's Brazilië, Thailand, India en de Europese Unie hadden allemaal een grote productie.
De internationale suikerorganisatie ISO meldde de afgelopen weken al meevallende productie en voegt daar ook iets krimpende consumptie bij, waardoor een overschot ontstaat van 2,2 miljoen ton suiker in productiejaar 2014-2015, terwijl de wereldvoorraad dus al op recordniveau ligt. Bij de huidige suikerprijzen is voor veel landen geen rendabele productie mogelijk. De theoretische wereldproductie voor suiker ligt volgens de toonaangevende suikermarktbureaus rond de 175 miljoen ton per jaar.
EU
Het MARS-rapport voor de Europese Unie stelde voor graan al een hoge oogstprognose en doet dat minder voor suiker. Voorlopige areaalcijfers voor de EU-27 gaan uit van een 7,7 procent kleiner suikerareaal, maar de cijfers zijn een voorzichtige raming, omdat de cijfers van veel landen onbekend zijn. Grote producenten als Frankrijk, Duitsland en Polen zitten daar al wel bij. Nederland heeft een 20 procent kleiner bietenareaal dan vorig jaar.
MARS voorspelt een lagere hectare-opbrengst als gevolg van het koelere weer. De tonnen per hectare liggen volgens die raming 5,9 procent onder vorig jaar, maar nog wel 3,3 procent boven het vijfjarig gemiddelde.
De suikerinkoopprijs voor de voedingsmiddelenindustrie kwam dit voorjaar op het diepste punt van 385 euro per ton uit. Industriële suiker kwam vlak bij 300 euro op het diepste punt. Hier melden bedrijven prijzen die oplopen met vele tientjes sinds begin 2015.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes