‘Droge jaren zijn financieel niet slecht’

„De vroege aardappelrassen hebben nu echt vocht nodig. De knolzetting is al behoorlijk op gang, maar om er voldoende loof op te laten komen, is beregenen echt nodig. Boeren die kunnen beregenen, zijn volop aan de gang. Om het neerslagtekort op te heffen, mag het wel een week regenen”, reageert DLV-adviseur Laurens Persoon, die voornamelijk in Flevoland werkzaam is.
Verdamping nog niet hoog
Echt zorgen maakt Persoon zich nog niet. „De gewassen zijn nu al later en de verdamping is nog niet heel hoog. En je ziet de markten nu al reageren. Droge jaren zijn vaak financieel niet de slechtste.”
Ook worden her en der uien al beregend, ziet de adviseur. Volgens Persoon is dat nog net te vroeg. „De ruggen van de aardappelen zijn veel droger. De uien zijn sowieso al later dit jaar door het koude voorjaar en de slechte groeiomstandigheden. Maar als het aankomende week nog zo droog blijft, zijn ook de uien aan bod voor het beregenen.”
Geknepen blad
Andere gewassen die te lijden hebben onder de droogte zijn volgens Persoon de granen. „Je ziet her en der al wat geknepen blad, ondanks het goede wortelgestel van dit gewas. Granen zijn nu met de afrijping bezig, dus vocht is ook op deze percelen meer dan welkom.”
De ziektedruk in de aardappelen is nog laag, weet Persoon. „We zien in Flevoland nauwelijks meeldauw of phytophthora. Wel neemt de luizendruk in pootgoed toe.”