Prijshoudende markt voor ui van goede kwaliteit

In het Zuidwesten zijn de eerste plantuien gerooid. Door de droogte is de stroom van nieuw product nog traag, al zijn de vroegste uien nauwelijks later dan vorig jaar. Dat houdt het oude product nog even in de benen. Dezelfde boeren die altijd laat leveren speculeren nog met de laatste partijen.
De aflandpartijen zullen zeker boven de 10 euro komen, verwachten telers. De Nederlandse export krijgt toenemende concurrentie van uien uit zuidelijker landen. Die uien zijn wel duurder en uit verschillende regio's komen berichten over kwaliteitsproblemen. Zo blijken grote partijen Tasmaanse uien slecht bewaarbaar, mogelijk door koprot. Telers meldden goede kwaliteit bij de oogst, maar de afkeuringen zijn talrijk.
Voor oogst 2015 zijn de Europese verwachtingen voorzichtig. Zelfs Engeland meldt droogtestress in uien.
Export
Nederlandse uien vonden in seizoen 2014-2015 massaal hun weg naar West-Afrika. Senegal werkt al enkele jaren aan betere zelfvoorzienendheid in de groente. De regering daar verwacht in teeltseizoen 2015-2016 de beoogde eigen uienproductie van 350.000 ton te bereiken. Dat is bijzonder veel vergeleken met de enkele tienduizenden tonnen van een paar jaar geleden. Senegal wil de uien voor de helft voor de eigen bevolking gebruiken en de andere helft voor export.
Egypte is traditioneel een grote uienproducent. Het land levert vroege uien aan Europa. Met overheidssteun bouwt het land een moderne uienopslag voor het product van 20.000 hectare. De oude voorziening was bijna vijftig jaar oud. Bewaarverliezen kunnen zo beperkt worden en er blijft meer product van goede kwaliteit over voor de Egyptische export.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes