'Bodem zichtbaar beter bij groenbemestermengsels'
„Al voor de vergroening met zijn groenbemestermengsels er was deden wij ervaring op met de mengsels die we uit Duitsland betrokken”, zegt Van der Slik. „We zijn dan ook blij met de drie jaar ervaring met de DSV-mengsels. Vorig jaar zagen we in de demo's geen vermeerdering van schadelijke aaltjes. Het verhaal van DSV is dat er een ander bodemleven groeit. De structuur wordt beter en daardoor groeien planten makkelijker. Ze hebben minder last van aaltjes, groeien er overheen.”
De telers in het zuidwestelijke werkgebied van Mol Agrocom hebben meer gelegenheid groenbemesters te zaaien dan die in het noordoosten van het land. Van der Slik ziet dat ze na een vroege oogst van uien, graan of conservenerwten nog veel tijd hebben om een groenbemester tot wasdom te laten komen. De adviseur denkt dat een mogelijk positief effect van deze teelt zit in de volledige en diepe beworteling van mengsels. Daardoor kunnen symbioses met nuttige schimmels ontstaan. „Klanten van ons die met een enkelvoudige groenbemesters op de helft van een perceel en een mengsel op de andere helft werkten, zeiden dat bij het ploegen de grond na het mengsel veel beter viel.”
Telers kunnen morgen, woensdagmiddag 24 juni, vanaf 15 uur de proeven bij Mol Agrocom bekijken en uitleg krijgen van de medewerkers. De rondleidingen op het adres Energiebaan 15 in Oude Tonge zijn op 15, 16, 17 en 19 uur. Alle belangrijke gewassen in de regio komen aan de orde. Deelname aan de rondleiding kan meetellen voor de verlenging van de spuitlicentie. Informatie over de bijeenkomst en opgave voor verlenging van de spuitlicentie staat op de internetpagina van Mol Agrocom.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Mol Agrocom, Jorg Tönjes