Phytophthorahaarden localiseren met een drone

Het doel van de inzet van de eBee is de verhoging van de biologische aardappelopbrengst. De camera's onder het kleine vliegtuigje detecteren de eerste haarden van phytophthora en de teler kan de planten verwijderen voor het hele perceel besmet raakt.
„De kaarten zijn exact op gps-niveau”, aldus Peter Holster van Akker Analyse. „Een eBee-vliegtuigje is sneller dan de Octocopter. We kunnen een perceel van 24 hectare in 20 minuten doen.” Holster noemt als voordeel van een vleugelvliegtuigje ten opzichte van een helicoptertje dat de luchtstroom niet verstoord wordt, wat het beeld van de infraroodcamera kan verstoren.
Het draait volgens Holster om de verwerking van de data. Binnen 24 uur na de vlucht kunnen de gegevens verwerkt zijn met de computer. De techniek is ook bruikbaar in alle andere gewassen zoals uien. „We vliegen zelfs in fruit en op grasland van veehouders.”
Volgens Holster maakt de scepsis onder boeren plaats voor interesse. „Vanavond vliegen we in Dronten op twee percelen en op vijf in de Noordoostpolder. Het kan voor redelijke tarieven. Je kunt de groei van de gewassen volgen. In een perceel kool kan je zo je oogstschema bijstellen. De camera's zien hoe groot de planten zijn of hoeveel kale grond er nog is.”

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes