Bijzonder graan telen altijd voor bekende markt

Akkerbouwers die voor een bijzonder graan in het bouwplan kiezen hebben voor het zaaien van het gewas de markt al gevonden. Vaak gaat het om de markt voor gezonde, allergeenvrije of streekgebonden producten. Soms keren oude gewassen terug in het landschap als biodiversiteit. In het laatste geval kan dit alleen als er extra geld is voor de teelt of als de pachtprijs laag gehouden wordt.
Bijzondere granen gaan en komen. Rondom Teff is het stil geworden, maar nu zijn spelt, quinoa en haver populair bij de consument. In verschillende hoeken van het land telen boeren eenkoorn, emmer of rogge.
Magazine Akker kijkt bij een aantal telers van bijzondere granen op de akker. Alle telers hebben de afzet voor hun product geregeld. De ene via een coöperatie, de ander via een verwerker en weer een ander zet zijn graan af in een samenwerking met een veehouder, die op zijn beurt mest levert.
Lees het volledige artikel in het vakblad Akker dat zaterdag 27 juni verschijnt.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes