‘Akkerbouwers kunnen bodemleven beter benutten’
Ook in de wetenschap is de bodem booming, ziet Van der Heijden. ‘Vanuit de Europese Unie, maar ook nationaal, krijgen bodemgerelateerde zaken veel aandacht, omdat ze raken aan thema’s als voedselzekerheid, kringloop van nutriënten, milieuproblemen, oprakende fosfaarvoorraden en energie. Dat betekent dat het op de prioritietenlijst van beleidsmakers staat. En dan komt er ook geld voor onderzoek beschikbaar.’
Bodem was een zwarte doos
Op het vakgebied van Van der Heijden – de ecologie van de bodem – begint de laatste vijf à tien jaar langzaamaan zichtbaar te worden wat er zich in de bouwvoor afspeelt. ‘Dat was altijd een zwarte doos. Vooral dankzij nieuwe moleculaire technieken en goedkopere DNA-analyses kunnen we steeds sneller en nauwkeuriger in beeld brengen welke organismen zich in de toplaag bevinden en volgen hoe ze zich ontwikkelen. Daardoor kunnen we beter uitzoeken wat hun rol is.’
Mycorrhiza is een samenwerkingsverband tussen gewassen en bodemschimmels, waarbij de plantenwortels samen met de schimmeldraden een wijd vertakt netwerk vormen. In ruil voor voedingsstoffen krijgt de schimmel suikers terug van de plant. ‘Schimmeldraden kunnen beter dan plantenwortels voedingsstoffen uit de bodem halen.’ Dankzij die schimmels kan de plant dus meer voedingsstoffen – vooral fosfaat – uit de bodem opnemen. ‘Als fosfaat schaarser en dus duurder wordt, kan dat interessant zijn.’
Lees het volledige interview in het vakblad Akker dat zaterdag 27 juni is verschenen