Nieuwe tarwerassen gezond, vroeg en hybride

Op proefbedrijf Ebelsheerd liggen de nieuwe rassen naast het nu algemeen gezaaide rassenpakket. Nieuwe rassen moeten daar wat aan toevoegen. Graantelers kiezen voor meer gemak stelt Mark Jan Vink van zaadleverancier Barenbrug. Gezondheid van de tarwe is daarom van toenemend belang. Louw Hoekstra van graanhandel Hoogland in Ferwerd kan met een vertrouwd ras als Asano goed uit de voeten qua verwerkbaarheid. „Maar zo'n ras moet je strak in het gewasbeschermingsschema houden”, stelt hij. „Daarom hebben wij onze ogen open voor nieuwe rassen en nieuwe inzichten.” Strenge regels voor mycotoxines in graan voor menselijke en dierlijke consumptie dragen bij aan die zoektocht.
Frits Barlagen van Agrifirm gaf dinsdag uitleg bij de rassen die Agrifirm in onderzoek heeft op proefbedrijf Ebelsheerd. Hij ziet naast de populariteit van een ras als Expert, dat ook strak in het schema moet worden gehouden, de opkomst van nieuwe rassen die gezondere genetica hebben en zichtbaar groener zijn in onbehandelde veldjes. Vroegheid speelt ook een rol. Het geeft spreiding in de werkzaamheden van de telers. Vroeg betekent in de praktijk minder opbrengst. „Het Franse voertarweras Diderot is een hele vroege, maar deze laat daarbij de minste opbrengst liggen en hij is goed gezond”, zegt Barlagen. De lange periode van de spuitmomenten tussen T1 en T2 was volgens Barlagen dit jaar wel te groot om alle risico's te voorkomen. De Engelse voertarwe Dickens is een middenvroege nieuwkomer. Dit ras is minder sterk op septoria blijkt in de praktijk. „Met een behandeling daartegen doet hij het goed.”
Hybride
In de granen zijn hybride rassen nog ongebruikelijk. Volgens Barlagen is een meeropbrengst van 800 kilo nodig om de extra kosten daar voor terug te winnen. „We hebben de rassen Hyguart en Hytech in onderzoek liggen. Ze vertonen een supersnelle beginontwikkeling. Daar zit een voordeel. Bij late zaai is dat extra positief.” Een snelle uitstoeling kan voor de telers een afweging zijn.
Mark Jan Vink van zaadbedrijf Barenbrug toont de rassen Bergamo en Mentor. Bergamo is een Franse baktarwe met betere resistenties. Volgens hem is de opbrengst van 11 ton bij dit gezonde ras haalbaar. Mentor is een Duitse baktarwe met een hoge opbrengst en een 8,5 op gele roest resistentie.
Onderzoek
In de wachtrij staan Tekno en Porthus. Vink denkt dat de rassen voor de teelt beschikbaar zullen zijn in 2017. Tekno is een Franse baktarwe met een hoog hectolitergewicht. Porthus is een ras van Strube dat sterk is op roest en fusarium. Het ras komt volgend jaar in Duitsland beschikbaar.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes