Waterschappen: aantal beperkingen beregening neemt toe
Afhankelijk van de situatie ter plekke hebben de waterschappen de eerste fases van hun calamiteitenplannen in werking gesteld, meldt de Unie van Waterschappen (UVW). Enkele waterschappen hebben al (gedeeltelijke) onttrekkingsverboden ingesteld in hun werkgebied.
Telefonisch melden
Waterschap Noorderzijlvest vraagt boeren die hun land gaan beregenen, dat twee dagen van te voren telefonisch te melden, zodat het schap er voor kan zorgen dat er voldoende water in de sloot staat. Met de nog warmere dagen in het vooruitzicht heeft het schap al extra meldingen ontvangen.
Ook waterschap Hollandse Delta roept boeren op om beregeningen vooraf te melden. Boeren in dit gebied moeten er rekening mee houden dat water soms lange afstanden moet afleggen om in de sloten te stromen waar de watervraag is. Dit kan wel tot een dag duren, aldus het schap.
Waterschap Peel en Maasvallei heeft besloten dat vanaf donderdag 2 juli 12.00 uur geen water uit beken en rivieren mag worden gebruikt om akkers en weilanden te beregenen. Het waterpeil van de meeste beken in Noord- en Midden-Limburg is laag. Waterschap Aa en Maas stelde medio juni al een onttrekkingsverbod in.
Water inlaten vanuit het IJsselmeer
Wetterskip Fryslân kan nog onbeperkt water inlaten vanuit het IJsselmeer om de peilen in Friesland op niveau te houden. Op dit moment veroorzaakt de droogte dan ook nog geen peilproblemen in de Friese polders en gelden er geen beperkingen ten aanzien van het watergebruik.
Dankzij voldoende wateraanvoer vanuit het IJsselmeer is het watersysteem van waterschap Zuiderzeeland goed op orde en bevat nog voldoende water. Met de komende droge dagen wordt er nu weer veel beregend. Daarom heeft het waterschap het waterpeil in de hoofdvaarten uit voorzorg circa 5 tot 10 centimeter verhoogd.
Nog voldoende water
Dankzij voldoende aanvoer vanuit de grote rivieren en doordat waterschappen zich goed hebben voorbereid op deze droge periode, zijn de watersystemen goed op orde en bevatten nog voldoende water, aldus de UVW. Datzelfde geldt voor de kwaliteit van het water in sloten, meren en kanalen.
De watersystemen in het lage deel van Nederland zijn volgens de UVW op orde. Wel wordt er veel doorgespoeld voor verversing en wordt extra water aangevoerd vanuit de grote rivieren. Hoog Nederland heeft meer last van de droogte en er is dan ook een toenemend aantal beregeningsverboden. Tot nu toe zijn die vrij beperkt, maar die verboden nemen toe als de temperatuur nog gaat oplopen. Als de droogte gedurende de maand juli op deze wijze aanhoudt bereikt Nederland de droogtesituatie van 1976.