‘Exportlanden willen sterke uien’
‘Voorheen hadden we te vaak dat we onze rode plantuien naar de schillerij moesten doen omdat de kwaliteit te wensen overliet. Dat zagen we al voordat we ze wilden exporteren. De rode uien hadden vaak last van vette nekken, een soort vuur waardoor je ze niet meer kunt verwerken voor de export. We hebben toen besloten dat we op die manier geen rode uien meer wilden telen. Je wil je klant immers zo goed mogelijk bedienen. Dus wil je kwaliteit’, vertelt Foort Boone.
Zaaien in perspotten
Ze besloten toen om uien te laten zaaien in perspotten en deze vervolgens te planten. ‘Dat is een dure manier van telen. Je moet dan denken aan ongeveer negenduizend euro per hectare. Maar we willen die goede kwaliteit kunnen leveren en wij vonden dat we dat er dan voor over moesten hebben. De uien moeten minimaal twintig cent per kilo opbrengen. Daarna ga je pas wat verdienen.’
Boone ziet echter dat de prijs voor deze rode uien de afgelopen jaar hoger was dan voorheen. ‘De kwaliteit is altijd goed en we zijn niet meer bang voor verre export. Deze ui kan gemakkelijk drie weken in een container zitten in tegenstelling tot de gewone plantui die toch een stuk zwakker is. We telen nu helemaal geen rode plantuien meer, alleen nog gele.’
Start was even spannend
Ondanks de vele kou in het voorjaar staan de uien er goed bij op het perceel van Gabriëls. „De start was even spannend; de planten komen uit de warme kas en toen wij ze eind maart hebben geplant, was de temperatuur nog niet hoog. Gelukkig kreeg ik er meteen regen op waardoor de aanslag goed was.”
De rode uien zijn eind januari gezaaid door West Plant Group in Venlo. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de teelt van onder andere zaaiuien in trays.
Lees het volledige artikel in Stal & Akker die zaterdag 4 juli is verschenen
Tekst: Angèle van Tiggelen
Beeld: Fenneke Wiepkema