Prijs bouwland blijft hoog en stijgt met drie procent
Dat is flinke stijging ten opzichte van 2023. Toen kwam de gemiddelde prijs van bouwland over het hele jaar uit op 90.000 euro per hectare. De gemiddelde prijs van grasland is in het derde kwartaal gedaald met 5,6 procent tot 72.500 euro per hectare. Dat is wel nog steeds 4,5 boven de gemiddelde prijs van grasland in 2023 van 69.400 euro per hectare.
De gemiddelde prijs van snijmaisland is in het derde kwartaal van 2024 met 2,2 procent gestegen tot 83.200 euro.
Gemiddelde grondprijs
De gemiddelde agrarische grondprijs in Nederland komt in het derde kwartaal uit op 83.900 euro per hectare. Dat is 0,6 procent lager dan de grondprijs in het tweede kwartaal van 2024, en 6,5 procent boven de gemiddelde grondprijs over heel 2023 van 78.800 euro per hectare.
Regionale verschillen
Regionaal blijven de verschillen groot. De gemiddelde agrarische grondprijs loopt in het derde kwartaal van dit jaar uiteen van 62.000 euro per hectare in Friesland tot 185.100 euro per hectare in Flevoland. In de andere provincies ligt de grondprijs tussen de 71.600 (Groningen) en 95.400 euro per hectare (Noord-Brabant).
In het noorden gaat de stijging harder. In Friesland en Groningen steeg de gemiddelde grondprijs met respectievelijk 2 en 4 procent. In Drenthe en Flevoland is de grondprijs gelijk gebleven.
Ook in het zuiden zijn er lichte stijgingen. In Noord-Brabant en Zeeland is de gemiddelde agrarische grondprijs met 1 en 3 procent gestegen. In Limburg zijn er geen veranderingen.
In het westen is er als enige een daling te zien. In Utrecht daalt de grondprijs met 2 procent, terwijl in Zuid-Holland en Noord-Holland de grondprijs met een kleine 1 procent omhoog is gegaan.
Handel in grond gestegen
In het derde kwartaal is er meer landbouwgrond verhandeld. In totaal gaat het om 5.000 hectare. Dit is 900 hectare (22 procent) meer dan in hetzelfde kwartaal van 2023. Over de laatste vier kwartalen (vierde kwartaal 2023 tot en met derde kwartaal 2023) is in totaal 30.000 hectare landbouwgrond in andere handen overgegaan. Dat is 1.800 hectare (6,4 procent) meer dan in diezelfde periode in 2022.
Regionaal zitten daar verschillen in. De handel is het sterkst gedaald in Flevoland en Zeeland met respectievelijk 0,6 en 0,4 procent. In Friesland en Zuid-Holland is er juist meer verhandeld. Daar steeg de grondmobiliteit met respectievelijk 0,4 en 0,5 procentpunt.
Nieuwe agrarische grondprijsindex
Het Kadaster introduceert een nieuwe agrarische grondprijsindex. Deze wordt vanaf het volgende kwartaal opgenomen in de update over de agrarische grondmarkt.
Deze nieuwe grondprijsindex kent drie belangrijke voordelen. De berekening van een gemiddelde grondprijs wordt soms sterk bepaald door enkele grote grondtransacties met een hoge prijs. Een prijsindex corrigeert dit effect. Het geeft daardoor een beter beeld van de prijsontwikkeling van alle agrarische grond in Nederland. Daarnaast corrigeert de nieuwe index de grondprijscijfers naar het type grondgebruik. Denk hierbij aan bouwland, grasland, of snijmaisland. Wanneer er relatief veel dure bouwlandpercelen worden verkocht, kan dit het gemiddelde vertekenen. Dit effect wordt in de index gecorrigeerd door rekening te houden met de totale voorraad bouwland, grasland en snijmaïs.
Tot slot houdt de nieuwe index ook rekening met de verschillende prijsniveaus in verschillende provincies. Wanneer relatief veel grond in een goedkoper gebied wordt verkocht, daalt het gemiddelde onevenredig. Door rekening te houden met de locatie van de transacties corrigeert de index dit effect
We introduceren een nieuwe agrarische grondprijsindex. In deze toelichting leest u waarom we dat doen en waaruit de index bestaat. Deze agrarische grondprijsindex nemen we vanaf nu jaarlijks op in het 4e kwartaalbericht over de agrarische grondmarkt.