Hoge temperaturen en vochtige nachten ideaal voor uitbreiding slakkenpopulatie
Ideale omstandigheden voor slakken
Monitoring
We vinden veel slakkeneitjes in diverse percelen en gewassen. Gebruik een jutezak of houten plank om de aantallen slakken te monitoren. Controleer ook perceelsranden en bufferstroken om een inschatting te maken van de druk. Bepaal aan de hand hiervan of het nodig is om te gaan strooien.
Tips:
- Om de druk van slakken laag te houden is het belangrijk om de grond niet te kluiterig te houden.
- Strooi direct na zaai indien slakkenvraat wordt verwacht of zodra slakken worden waargenomen
- De behandeling herhalen als er geen korrels meer zichtbaar zijn en er nog steeds slakken worden waargenomen.
Najaarsgezaaide gewassen
Slakken eten graag de kiemende zaden en de jonge kiemplantjes op met een slechte opkomst en dunne stand tot gevolg. Ook groenbemesters zijn naast voedsel ook een goede schuilplaats voor slakken waardoor ze makkelijker de winterperiode doorkomen.
Wintergranen
Er worden op dit moment veel percelen ingezaaid met wintergerst en wintertarwe. Indien er in de voorvrucht al slakken aanwezig waren, blijf dan zeker alert in de komende weken tussen zaai en het drie-bladstadium. De meeste schade vindt al heel vroeg plaats namelijk tijdens het kiemproces. Slakken zijn verzot op de kiem en eten zich zo een weg tot in de korrel. Het is dus van belang om bij aanwezige druk direct na zaai te strooien.
Graszaad
Slakken kunnen bij najaarszaai van graszaad flinke schade aanrichten. Vooral tussen zaai en het drie-bladstadium is het gewas gevoelig. Zorg in dit stadium dus voor voldoende en continue aanbod van slakkenkorrels om plantwegval te voorkomen. Zorg voor een voldoende fijn zaaibed en overweeg om na zaai de grond aan te drukken met een rol.
Koolzaad
Een van de meest gevoelige gewassen voor slakkenschade is koolzaad. Vanwege vroege zaai zijn de omstandigheden voor slakken vaak gunstig. Ondanks het grote compensatievermogen van koolzaad kunnen op korte tijd grote plekken planten wegvreten worden. Wat uiteindelijk resulteert in veronkruiding en variatie in de afrijping. Wees dus talert en herhaal de toepassing van slakkenkorrels als er geen korrels meer zichtbaar zijn en de druk aanwezig blijft
Advies Sluggo PRO
In het verleden was Derrex een veelgebruikte slakkenkorrel. Sluggo PRO is de nieuwe, verbeterde opvolger van Derrex. Waar Derrex drooggeperst was en daardoor in zeer vochtige omstandigheden sneller uiteenviel, maakt Sluggo PRO gebruik van een innovatieve pastaformulering die beter bestand is tegen vocht. Bovendien heeft Sluggo PRO kleinere korrels met een hoger gehalte aan actieve stof. Dit betekent dat slakken minder korrels hoeven te consumeren voor hetzelfde effect. Hierdoor is de dosering verlaagd naar 5 kg/ha.