Zetmeelgehalte staat op ruim 20,5 procent
Het zetmeelgehalte ligt een dikke procent boven het zetmeelgehalte van vorig jaar. Ook ligt het gehalte boven het vijfjaarsgemiddelde. De verwachting is dat het zetmeelgehalte nog verder gaat stijgen. Dit met het oog op de latere partijen met andere rassen die doorgaans hogere zetmeelpercentages bevatten.
Naar verwachting wordt de campagne in april afgerond. De campagne ging dit jaar 26 augustus van start. Dat is vrijwel gelijk aan vorig jaar. In Nederland startte de productielocatie Gasselternijveen in de week van 26 augustus als eerste met de aanvoer en verwerking van de aardappelen. De fabriek in Ter Apelkanaal volgde in de week van 23 september.
Kwaliteit
Hoewel telers het tweede natte voorjaar op rij kenden, waren de zomermaanden groeizaam. De kwaliteit van de aangevoerde aardappelen is gemiddeld genomen goed, aldus Harm Germs van Avebe. Problemen met knolphytophthora zijn er tot dusver niet. „Telers waren er op tijd bij met spuiten en hebben de phytophthorabestrijding adequaat aangepakt”, complimenteert Germs. Schurft wordt niet aangetroffen in de aangeleverde partijen. Volgens Germs zitten alle rassen dit jaar hoger in het zetmeel en is het tal goed.
Basisprijs
De basisprijs voor het A-volume voor teeltjaar 2024 is vastgesteld op 105 euro per ton aardappelen bij 19 procent zetmeel (inclusief ledentoeslag van 5 euro per ton). Dat is ruim 10 procent hoger dan in 2023, toen was de basisprijs 95 euro per ton. De campagneprijs kwam destijds uit op 100 euro. In mei 2025 wordt de campagneprijs bekendgemaakt. De oogst, de verkoopprijzen voor aardappelzetmeel en -eiwit, en de ontwikkelingen in de wereld bepalen hoe hoog de uiteindelijke campagneprijs wordt.
Afname areaal
Royal Avebe ziet het areaal zetmeelaardappelen in Nederland afnemen. „De concurrentie op de akker neemt toe”, zegt Germs. Wet- en regelgeving heeft weerslag op de grootte van het areaal. Ruimere rotaties worden als voorbeeld genoemd.