Volgende generatie trekkers autonoom en automotive
Farmertronics zal een onbemande tractor ontwikkelen die elektrisch wordt aangedreven en op waterstof loopt. Allerlei bestaande landbouwwerktuigen kunnen aan deze tractor worden bevestigd wat deze tractor multifunctioneel maakt. Farmertronics heeft zich ten doel gesteld dat de onbemande trekker een nieuwe dimensie aan precisielandbouw geeft.
Minimale hoeveelheid energie
Het bewerken van het land zal niet alleen nog op de juiste locatie in het veld gebeuren met gebruikmaking van het GPS-signaal, maar zal ook met de juiste en minimale hoeveelheid energie worden gedaan. Groene stroom, op de boerderij opgewekt met gebruikmaking van zonnecollectoren of windmolens kan worden gebruikt om op de boerderij waterstof op een veilige manier te produceren en op te slaan. Daar kan vervolgens de Farmertronics onbemande ‘clean tech’ tractor weer mee aangedreven worden.
Het genereren en verbruiken van energie op de boerderij zal op deze manier veel meer in balans komen en zal de boer minder afhankelijk worden van de steeds maar schaarser en duurder wordende fossiele brandstoffen. De Farmertronics onbemande clean tech tractor zal alle gewasdata die door gewassensoren wordt ingelezen op een server in de ‘Cloud’ opslaan. De voedselketen wordt op die manier geheel traceerbaar en boeren kunnen deze data gebruiken om hun gewassen nog beter te beheren.
Opslaan in de 'cloud'
De onbemande clean tech tractor zal alle technische data van de tractor op een server in de ‘Cloud’ opslaan en ook reageren op opdrachten die vanuit deze server worden gestuurd. Op deze manier kan deze tractor maar ook alle bemande tractoren op afstand op enig moment door de boer worden gemonitord en bestuurd. Het bedrijf heeft nog geen ´release´ datum bekend gemaakt. De technologie is op het scherpst van de snede en men zal nog aardig wat obstakels moeten slechten alvorens Farmertronics met een praktisch bruikbaar model op de markt komt.
CNH Industrial (New Holland, Case, Steyr, Iveco) vroeg internationale design studenten om een toekomstbeeld te schetsen van de landbouw. Het ging niet zozeer om het design van een trekker te moderniseren, maar om met revolutionaire concepten te komen. De studenten creëerden het verhaal van boer Joe, die achter zijn PC in het kantoor zit en alle boerderij activiteiten op afstand kan besturen.
Autonome trekker 'Queen'
Het centrum van de landbouwwerktuigen is de autonome trekker ‘Queen’. Zij stuurt andere kleinere landbouwvoertuigen of werktuigen aan. Deze kleinere ‘tractobots’ hebben wielen die zich aanpassen aan de ondergrond. Op een normaal wegdek zijn het standaardbanden, maar in het terrein veranderen de wielen en zorgen de velg en spaken voor een betere tractie. De ‘tractobot’ worden door drones gemonitord, zodat de boer altijd alle activiteiten kan volgen. Wat CNH Industrial met het studentenconcept gaat doen, is niet duidelijk, maar volgens het bedrijf zijn de ideeën uitvoerbaar.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Farmertronics, New Holland